Anul trecut, datorita cresterilor stratosferice ale valorii, multi oameni au devenit constienti de existenta Bitcoin, precum si de existenta unei alte criptomonede, Ethereum.
Prin capitalizarea pietei, acestea sunt cele mai valoroase doua criptomonede – in momentul in care scriem (si va rugam sa retineti ca aceste cifre fluctueaza destul de mult), valoarea totala a intregului Bitcoin existent este de 143 de miliarde de dolari, in timp ce Ethereum se afla la 88 de miliarde de dolari.
Ca idee, asta inseamna ca Bitcoin este detinut in prezent la aproximativ aceeasi valoare ca Unilever, in timp ce Ethereum are aproximativ aceeasi valoare de piata ca si Starbucks sau Walgreens Boots Alliance. Intr-adevar, nu prea poti compara o moneda digitala cu o companie, dar ofera o anumita perspectiva.
De asemenea, inainte de a merge mai departe, subliniem ca investitia in criptomonede sau jetoane este foarte speculativa, iar piata este in mare parte nereglementata. Oricine se gandeste la asta ar trebui sa fie pregatit sa-si piarda intreaga investitie.
In timp ce, pentru multi, atat Bitcoin si Ethereum reprezinta simple exemple de criptomonede – sisteme digitale de transfer de bani care folosesc tehnologia blockchain si criptare – exista diferente subtile in modul in care functioneaza si pentru ce pot fi folosite.
Daca doriti sa investiti din motive speculative, sau chiar mai mult daca va ganditi sa utilizati oricare dintre platforme pentru afaceri – este important sa intelegeti aceste diferente, deoarece ele ar putea fi factorul decisiv in care moneda (daca una dintre ele) va deveni standard acceptat pe scara larga si care va disparea in obscuritate si lipsa de valoare.
Ce este o criptomoneda?
Asadar, incepand cu elementele de baza – sistemul digital de transfer de bani este un termen care a ajuns sa fie folosit pentru a identifica o noua clasa de active emergente. In anumite privinte, este o denumire usor gresita – monedele sunt depozite de valoare pe care le putem folosi pentru a cumpara bunuri sau servicii, iar majoritatea criptomonedelor nu pot fi inca schimbate cu nimic, in afara de alte criptomonede.
Deci, desi nu sunt monede in sens strict, ele sunt cu siguranta active, deoarece detin valoare si pot fi vandute pentru dolari, lire sterline si euro. La fel ca aurul – pe care nu toata lumea il va accepta in comert, dar toata lumea este de acord ca are o valoare.
Spre deosebire de aur, insa, criptomoneda exista doar in lumea digitala. Deci, cum putem avea incredere ca este real?
Ei bine, practic, criptomoneda stocheaza valoare prin matematica. Un mod simplificat de a o privi este ca fiecare criptomoneda (si exista peste 1.000 dintre ele) este un algoritm foarte complex. Rezultatul fiecarui algoritm ne spune cine detine fiecare unitate a acelei criptomonede – si este cunoscut sub numele de blockchain.
Bitcoin a fost primul succes la crearea unei monede (sau a unui activ) bazata pe blockchain, care a depasit problema dublei cheltuieli inerente activelor digitale. Datele digitale pot fi replicate si distribuite pe termen nelimitat – deci cum ii impiedicati pe oameni sa multiplice bani?
A depasit aceasta problema in doua moduri – criptare si distributie. Utilizarea criptarii cu chei publice si private inseamna ca, desi toate tranzactiile din retea sunt publice (esentiale pentru scopuri de verificare), doar cei cu permisiune pot edita datele din partile blockchain-ului in care sunt autorizati sa faca acest lucru.
In acelasi timp, natura sa distribuita – faptul ca algoritmul blockchain ruleaza nu doar pe una, ci posibil pe milioane de masini – inseamna ca trebuie stabilit un consens inainte ca actualizarile blockchain sa fie acceptate in intreaga retea mai larga.
Cu alte cuvinte, daca iau datele care reprezinta cei cinci bitcoini ai mei si le copiez si le lipesc pentru a-mi da 10 bitcoini, nu va functiona – pentru ca modificarile pe care le-am facut in blockchain-ul meu local vor fi respinse de consensul retelei care stie (intrucat nu am cheile private corecte) ca nu am proprietatea asupra acelor cinci bitcoini suplimentari.
Prin ce difera Bitcoin si Ethereum?
Bitcoin a fost prima criptomoneda adevarata si a fost in circulatie din 2009. Ethereum este o dezvoltare mult mai recenta, care a intrat in vigoare in 2015.
In perioada dintre lansarea Bitcoin si Ethereum, au aparut o multime de alte criptomonede. In mare parte, totusi, ele s-au limitat la incercarea de a imbunatati aspectele performantei Bitcoin – de exemplu, cresterea vitezei tranzactiilor sau imbunatatirea securitatii sau anonimatului tranzactiilor.
Ethereum este cu siguranta mai rapida decat Bitcoin – tranzactiile se deconteaza de obicei in cateva secunde, mai degraba decat in minute.
Dar duce lucrurile si mai departe. Desi inca se bazeaza pe blockchain si functioneaza ca un depozit de valoare, fanii si adeptii sai o vad ca pe o platforma pentru calcularea distribuita, care vine cu propria sa moneda incorporata, numita Ether.
In timp ce blockchain-ul Bitcoin poate fi reprezentat pur si simplu ca o baza de date de conturi (sau portofele) cu o cantitate de moneda stocata in fiecare, blockchain-ul retelei Ethereum este o constructie mai sofisticata, capabila sa stocheze codul computerului – aplicatii – care pot folosi puterea procesorului care intra in retea pentru a executa.
Moneda – Ether – reprezinta aceasta putere CPU – asa ca ideea este ca moneda Ether va fi cumparata si vanduta de companii, guverne sau persoane fizice, pentru a le permite sa utilizeze resursele vaste si distribuite ale retelei Ethereum pentru a rula propriile aplicatii.
Prima dintre aceste aplicatii este cunoscuta sub denumirea de „contracte inteligente”. Aceasta este o modalitate de automatizare a contractelor si acordurilor, astfel incat acestea sa se execute atunci cand consensul spune ca conditiile au fost indeplinite. Desi simple, utilizarile lor sunt potential raspandite – cum ar fi activarea sistemelor de plata care vor elibera fonduri la finalizarea lucrarilor sau autorizarea transferului de proprietate asupra bunului atunci cand plata a fost efectuata.
Reteaua Ethereum permite, de asemenea, crearea altor criptomonede, sau jetoane, folosind acelasi protocol ca Ether dar distribuite pe blockchain-uri diferite, care pot fi publice sau private. Aceasta inseamna ca pot fi create de organizatii pentru a reprezenta actiuni, drepturi de vot sau ca mijloc de a dovedi identitatea sau acreditarile de autorizare.
Ar trebui sa investesc in Bitcoin sau in Ethereum?
Ei bine, intrucat nu sunt consilier financiar, nu v-as spune unde sa va puneti banii. Ceea ce pot face este sa sugerez cateva lucruri de care ar trebui sa tineti cont, daca doriti sa faceti investitii speculative in criptomonede.
In cele din urma, cresterea pe termen lung a oricarei criptomonede (sau intr-adevar a afacerii) depinde de gasirea de aplicatii utile pentru activele sale.
Daca Bitcoin va deveni o forma de moneda larg acceptata sau daca reteaua Ethereum devine un standard stabilit pentru calculul distribuit, atunci valoarea acestor active va continua sa creasca.
Pe de alta parte, in tehnologie, intotdeauna apar concurenti noi care ar putea lua locul primilor clasati. Algoritmi mai noi si mai eficienti ar putea inlocui fie Bitcoin, fie Ethereum.
In plus, ambele se confrunta cu amenintarea reglementarilor guvernamentale. Valoarea multor criptomonede (inclusiv Bitcoin si Ethereum) a cunoscut o scadere de la inceputul anului, proces ce a fost atribuit amenintarilor cu care comertul lor este reglementat de guvernele din China si Coreea.
Ceea ce este clar este ca cresterile uriase ale valorii pe care le-am vazut in ultimii cinci ani s-au datorat in mare parte investitiilor speculative – oamenii le cumpara in speranta ca le vor putea vinde cu mai multi bani altcuiva in viitor.
Aceasta este adesea o reteta pentru preturi umflate si o prabusire inevitabila inapoi pe pamant – ceva despre care multi cred ca s-ar putea intampla in orice moment si poate ca a inceput deja.
In cele din urma, obtinerea unei cresteri durabile va depinde de aplicatii utile. Mai multe companii care accepta Bitcoin ca metoda de plata si mai multe aplicatii devin utilizate pe scara larga si acceptate in reteaua Ethereum.
Daca totusi va decideti sa investiti in cele doua monede, sfatul nostru este sa o faceti printr-un exchange foarte cunoscut, gen Binance.com, Crypto.com, eToro.com. Personal mi-am inceput activitatea de tranzactionare crypto prin Binance.com si sunt extrem de multumita!