Binance Smart Chain a crescut in popularitate datorita taxelor mari ale Ethereum, dar este Binance Coin un activ sigur in care sa investestiti?
In lumea DeFi (finante descentralizate) exista multa concurenta. Bitcoin reprezinta primii bani programabili din lume, dar alte proiecte au cautat sa fie si mai usoara programarea blockchain-urilor. Primul a fost Ethereum, al carui scop a fost sa ofere dezvoltatorilor o modalitate mai usoara de a crea aplicatii care ruleaza pe un blockchain descentralizat.
Acest lucru a permis oamenilor in cautare de imprumuturi sau randamente (profituri) mai mari sa ocoleasca bancile si institutiile care percepeau comisioane mari si solicitau dovada de identificare. Acum, persoanele fizice pot folosi DeFi pentru a avea o unitate de cont, mijloace de comert, imprumuturi si multe altele fara a fi nevoie sau aprobarea unei terte parti.
Unul dintre cei mai mari concurenti care iese din spatiul DeFi este Binance Smart Chain (BSC). Dar ce este Binance, Binance Coin sau BSC si cum functioneaza?
Fapte rapide:
- Binance (BNB) este unul dintre cele mai importante schimburi de criptomonede din lume.
- Bursa Binance a lansat Binance Coin in 2017 ca un token (jeton) ERC-20 pe blockchain-ul Ethereum. Era un jeton utilitar care permitea utilizatorilor schimbului sa plateasca mai putine taxe daca foloseau jetonul pentru tranzactii.
- Binance Coin a fost apoi mutat in Binance Smart Chain cand a fost lansat in septembrie 2020.
- Binance Smart Chain este o retea blockchain activata de contracte inteligente, creata cu scopul de a crea un ecosistem financiar descentralizat (DeFi).
- Lantul inteligent Binance (The Binance Smart Chain) functioneaza folosind un mecanism de consens Proof-of-Authority (dovada autoritatii).
- Fondatorul Binance, Changpeng Zhao, a numit candva Binance Smart Chain CeFi (finantare centralizata) sau CeDeFi, intr-un tweet de atunci, pe care l-a sters.
- Avand in vedere controlul pe care bursa Binance il are asupra Binance Smart Chain, este greu sa distingem activele emise pe acesta de valorile mobiliare, inclusiv BNB.
Ce este Binance?
Binance este o bursa de tranzactionare cu criptomonede fondata de Changpeng Zhao. Compania avea sediul initial in China, dar s-a mutat in Insulele Cayman, dupa ce reglementarile sporite din China i-au amenintat afacerea.
Binance a devenit rapid una dintre, daca nu cea mai mare platforma de tranzactionare cripto din lume, cu lista sa extinsa de perechi de tranzactionare si comisioane relativ mici in comparatie cu concurentii. Lipsa initiala a restrictiilor KYC (cunoaste-ti clientul) a fost, de asemenea, atragatoare pentru unii, desi de atunci a adaugat multe masuri KYC.
Ce este Binance Coin?
In 2017, Binance si-a lansat Binance Coin (BNB) ca un token ERC-20 pe Ethereum cu o oferta initiala de monede (ICO). Compania a oferit 10% din aprovizionare investitorilor ingeri, 40% din aprovizionare echipei fondatoare si restul de aprovizionare publicului.
Moneda este folosita ca simbol utilitar pentru bursa Binance si permite utilizatorilor sa plateasca pentru tranzactii si comisioane de tranzactionare la o rata mai mica decat ar fi cu alte jetoane.
Binance foloseste procesul de „ardere” de jetoane, adica folosesc profitul din vanzarile de jetoane pentru a rascumpara mai mult BNB si apoi le arde (distruge).
Tokenul a trecut apoi din reteaua Ethereum la un nou lant nativ in 2019. Apoi au fost mutati din nou dupa anuntul Binance Smart Chain.
Ce este Binance Smart Chain?
In septembrie 2020, Binance si-a anuntat noua platforma DeFi, BSC, care a fost lansata ulterior in aprilie. Scopul sau a fost de a oferi o alternativa la Ethereum si la alte platforme DeFi de top.
De-a lungul timpului, Ethereum a depasit ceea ce infrastructura sa ar putea gestiona, provocand congestionare, tranzactii lente si comisioane atat de mari incat trimiterea a ceva sub 100 USD a fost la limita imposibila, daca nu era sincronizat perfect.
Acest lucru a condus la cresterea altor platforme de contracte inteligente, cum ar fi BSC, care au crescut rapid, deoarece Etheruem nu putea oferi o platforma viabila pentru cei care nu isi puteau permite taxele.
Astazi, BSC are o valoare totala de 26 de miliarde de dolari blocate in diferitele aplicatii care ruleaza pe platforma. Dar ce este BSC si cum se compara cu altele precum Ethereum
Binance Smart Chain vs. Ethereum
Binance a facut pasi uriasi si a reusit sa tina pasul cu Ethereum in ceea ce priveste volumul de tranzactionare. De asemenea, ambele au aplicatii extrem de similare construite pe ele, cum ar fi bursele descentralizate si platformele de imprumut. Dar ele opereaza pe doua mecanisme de consens foarte diferite.
Un mecanism de consens este un sistem care permite nodurilor (participantilor) dintr-un sistem informatic distribuit (blockchain) sa ajunga la un „consens” cu privire la setul corect de date (tranzactii). Acesta este ceea ce ofera retelelor blockchain securitatea si permite participantilor sa verifice autenticitatea tranzactiilor fara a fi nevoie sa aiba incredere unul in celalalt.
Diferitele blockchain-uri au moduri diferite de a forma acest consens. Ethereum foloseste in prezent un mecanism cunoscut sub numele de Proof-of-Work (PoW), sau dovada muncii, mecanismul de consens original utilizat de Bitcoin. Binance, pe de alta parte, foloseste o metoda numita Proof-of-Authority (PoA), sau dovada autoritatii.
Binance
In PoA, creatorii de blocuri sunt cunoscuti ca validatori. Acesti validatori, dintre care sunt doar 21, sunt preaprobati si alesi de Binance, asa cum se explica pe site-ul propriu al Binance.
Pentru a fi aprobati, acestia trebuie sa-si confirme identitatile reale, sa investeasca bani pentru a dovedi angajamentul pe termen lung si sa fie egali cu toti ceilalti candidati, facand dovada autoritatii, bazata pe reputatie, conform planului. Aceasta inseamna ca participarea la blockchain nu este gratuita si deschisa publicului, ceea ce face Binance Smart Chain mai aproape de un blockchain federal sau chiar privat.
Diferenta dintre un blockchain federal si unul public este una semnificativa si fundamentala. Atat Bitcoin, cat si Ethereum sunt registre deschise si publice. Oricine are capacitatea de a participa ca nod sau miner fara a-si dezvalui identitatea sau scopul, daca alege. Participantii la Binance Smart Chain sunt verificati si alesi chiar de Binance.
In acest model, Binance are control absolut asupra blockchain-ului. Ei decid cine devine validator si indeparteaza validatorii la discretia lor. Acest lucru necesita increderea utilizatorului ca Binance se va comporta in interesul lor. In cazul in care Binance decide sa modifice orice aspecte ale lantului sau ecosistemului, are puterea de a face acest lucru.
Fondatorul si CEO-ul Binance, Changpeng Zhao, a spus, iar vorbele sale au ramas celebre, ca BSC este ca „CeDeFI” sau DeFi centralizat. Tweetul in care a facut aceste comentarii a fost sters de atunci, dar conform fondatorului BSC, nu este un ecosistem de aplicatii financiare descentralizat.
In discutia care a luat nastere din tweet-ul lui Zhao, el a spus ca beneficiile unui astfel de control centralizat sunt ca Binance insusi poate verifica proiecte construite pe sistem, dar mai multe proiecte i-au „jefuit” deja pe investitori.
Ethereum
In prezent, Ethereum foloseste acelasi mecanism PoW pe care il foloseste Bitcoin. In acest sistem, computerele concureaza intre ele pentru a valida tranzactiile. Pentru a castiga, computerul trebuie sa rezolve puzzle-uri matematice complexe.
Odata ce a castigat, computerul adauga un nou bloc de tranzactii la blockchain. Aceste computere sunt cunoscute si sub numele de mineri si li se ofera Ethereum pentru a finaliza un nou bloc de tranzactii. Acest proces consuma energie si ajuta la securizarea retelei de cei rau intentionati.
Destui mineri distribuiti geografic creeaza o retea descentralizata fara o autoritate centrala, care este drastic diferita de modul in care functioneaza BSC.
Ethereum este in proces de trecere la un nou model de consens cunoscut sub numele de proof-of-stake, sau dovada mizei (PoS) intr-un efort de a reduce taxele. In acest model, se ajunge la consens prin utilizarea unui algoritm care alege un nod pentru a castiga un bloc de tranzactii. Cand este ales un nod, acesta produce urmatorul bloc de tranzactii din lant. Aceste noduri sunt denumite in general pool-uri de mize.
Pool-urile de mize sunt alese in functie de marimea „mizei” sale sau de numarul de monede pe care le detine. Cu alte cuvinte, cu cat un pool de mize detine mai multe monede, cu atat este mai probabil sa fie ales sa produca un bloc si sa obtina recompense. Pentru a se asigura ca cele mai bogate fonduri nu castiga intotdeauna, un grad de randomizare si alte criterii, cum ar fi timpul in care au fost mizate monedele, pot conta in procesul de selectie. Acest proces poate fi aproape comparat cu ceva de genul unui scor de credit in care scorul in sine (cantitatea de monede) nu este important fara a avea si un istoric de credit (istoric lung de miza).
Deci, in PoS, minerii sunt inlocuiti cu oameni care isi mizeaza monedele. Persoanele fizice isi pot „miza” sau isi pot plasa monedele cu diverse mize, la fel ca minerii care se alatura unui pool minier pentru a castiga mai multe recompense. Spre deosebire de PoA, pool-urile de mize si nodurile din modelul PoS nu sunt aprobate sau alese de nicio autoritate centrala, ceea ce il face mult mai descentralizat.
Este Binance Coin o investitie buna?
Evaluarea cripto-activelor pentru calitatea lor ca oportunitate de investitie poate fi un exercitiu dificil. Cu platforme de genul Bitcoin sau chiar Ethereum, este mai usor sa plasezi valoare atunci cand analizezi descentralizarea lor.
Bitcoin, de exemplu, are o cantitate mare de noduri si mineri distribuite geografic si a supravietuit peste 11 ani de suisuri si coborasuri. Cu Bitcoin, puteti sti cu un grad ridicat de siguranta ca nicio companie, guvern, grup sau individ nu detine controlul. In schimb, colectivul utilizatrilor sai ii determina viitorul, adica o piata libera si deschisa ii determina doar pretul.
Desi Ethereum are jumatate din cate noduri decat Bitcoin, este totusi mult mai distribuit decat Binance Coin. Acest lucru se datoreaza modelului sau PoA care ofera bursei Binance control deplin.
Dar de ce conteaza acest lucru? Binance are comisioane mai mici decat Ethereum si este mai rapid, nu? Cui ii pasa daca este centralizat?
Raspunsul fiecarui individ la aceste intrebari depinde in primul rand de motivul investitiei. Doriti sa speculati pe o criptomoneda? Sau sunteti interesat de un ecosistem descentralizat care rezolva problemele din lumea reala?
Problemele pe care criptomoneda, in special Bitcoin, isi propune sa le rezolve, se refera la control si libertate, nu doar castigarea de bani din speculatii.
Cine ar trebui sa controleze banii si oferta lor? Ar trebui o companie sau un guvern sa stabileasca regulile pentru noi ceilalti? Cine decide cui i se permite accesul la sistemul financiar?
Toate acestea sunt intrebari serioase cu care umanitatea s-a confruntat aproape toata existenta. Pana acum, rezultatul acordarii controlului asupra banilor unei singure entitati s-a dovedit a fi mai putin decat ideal. Aceasta provoaca degradarea monedei si inflatia, privarea de drepturi a anumitor comunitati care nu indeplinesc cerintele prealabile inventate si multe altele.
Daca sunteti interesat de speculatii si sa incercati sa castigati bani, poate Binance Coin ar putea fi o oportunitate, deoarece tot mai multi parasesc Ethereum pentru a cauta tranzactii mai ieftine. Daca sunteti interesat sa construiti sisteme fara control central, atunci o investitie in Binance Coin ar fi nefavorabila acestei cauze.
Cu nivelul de control pe care schimbul Binance il are in modelul PoA, activele emise pe acesta par mult mai aproape de valori mobiliare decat orice altceva. Este deosebit de multe alte lanturi in care nodurile, minerii, validatorii si pool-urile de mize nu sunt guvernate de creatorii lantului. Cu aceasta structura, ar putea exista chiar motive de ingrijorare de reglementare.
Sa fim sinceri, nu este nimic rau in a face investitii speculative. Criptomoneda in sine este considerata pe scara larga speculativa, in general, datorita naturii sale reformative. De aceea, poate ajuta sa intelegem de ce exista criptomoneda in primul rand – pentru a oferi imputernicire economica si autosuveranitate indivizilor si pentru a elimina controlul din mainile celor putini si a-l da inapoi oamenilor, iar Binance Coin este direct opus.