Omul a folosit intotdeauna arta ca mijloc de exprimare pentru a-si explora lumea interioara, exprimandu-si astfel lumea interioara.

In terapia de dans se  pune accentul pe exprimarea prin miscare a ceea ce ne blocheaza in viata de zi cu zi, dansul ne putem exprima temerile, furia, angoasa, durerea. In momentul in care recunoastem aceste sentimente in noi, le putem expulza aducandu-le in exterior prin propriul nostru corp, astfel incat, odata vizualizate, sa le putem intelege, elimina sau schimba.

Dansul de-a lungul vietii ne-a umplut de beneficii, avand un impact mare asupra evolutiei noastre in noi.

Ajuta la spontaneitate

Spontaneitatea si creativitatea ne deschid, permitandu-ne sa avansam pe noi cai si sa cautam noi solutii, creierul cauta rute alternative, testand si eliberand unele dintre nodurile sale.

Flexibilitate, rezistenta si stare de bine continua

Dansul imbunatateste abilitatile si abilitatile care sunt foarte importante pentru sanatatea generala. Flexibilitatea, forta si rezistenta care sunt dobandite prin dans ajuta la mentinerea corpului fara raniri.

Controlul emotional

Dansul in general, este o distragere placuta care ofera un sentiment de relaxare, reducand starea de tensiune si stres, obtinand sentimente de bunastare. Creste motivatia si entuziasmul pentru viata, fiind mai pozitiv si ajuta la canalizarea adrenalinei.

Beneficiile dansului la adulti

Dansul ajuta la conectarea cu alte persoane, la mai multa siguranta in sine, ceea ce il face sa ofere multe oportunitati de relationare cu alte persoane si cel mai bine este ca o activitate care nu are limita de varsta, imbunatatind astfel relatiile interpersonale, deoarece este un punct de intalnire pentru a-si face prieteni si a imbunatati dezvoltarea abilitatilor sociale.

Nu numai ca ne permite sa ne conectam cu altul, ci si cu noi insine, ne permite sa ne conectam cu noi insine, cu interiorul nostru. Cand dansam ne exprimam sentimente care ne pot locui inconstient sau chiar eliberam tot ce cantareste in noi. Dansul ne ofera posibilitatea de a ne cunoaste printr-o noua limba. La adulti, dansul ajuta sistemul respirator si imbunatateste sistemul circulator, concentrarea si memoria, ajutand la controlul emotional, reducand anxietatea, stresul si prevenind depresia.

Concentrare imbunatatita.

A fi atenti la pasi si a practica coregrafia ne face mai atenti la miscarile noastre, imbunatatind astfel memoria si atentia.

Imbunatateste stima de sine si recunoasterea de sine.

Faptul de a putea invata o coregrafie in intregime si apoi de a o pune in practica face ca increderea in noi insine sa creasca. In plus, faptul de a exersa in fata atator oameni ne pierdem frica, ajuta, de asemenea, sentimentul de rusine dupa ce am facut o greseala ,sa fie redus.

Previne imbatranirea creierului.

Acesta ofera provocari mentale, care sunt esentiale pentru mentinerea agilitate mentala si sanatatea creierului.

Beneficiile dansului la varstnici

Dansul la varstnici este important pentru ca le ofera o integrare sociala si ajuta la intalnirea cu oamenii doar uniti prin muzica, trebuie remarcat faptul ca echilibreaza corpul, mintea si sufletul pentru dezvoltarea integrala a persoanei. Fiind un sistem de integrare umana, reinnoire organica si reeducare afectiva.

Ajuta la stimularea potentialelor vitalitatii, sexualitatii, creativitatii, afectivitatii si transcendentei. Exista, de asemenea, alte beneficii care ajuta corpul nostru.

Inima este intarita

Ajuta inima sa ramana puternica prin cresterea frecventei cardiace si imbunatatirea capacitatii pulmonare.

Combate Alzheimer

Este un exercitiu excelent pentru creier si previn boli precum Alzheimer. Un studiu cu participanti in varsta, publicat in New England Journal of Medicine, a constatat ca dansul frecvent creste acuitatea mentala, iar persoanele cu Alzheimer sunt capabile sa-si aminteasca amintiri uitate atunci cand danseaza pe muzica pe care o cunosteau.

Creste memoria

Dansul poate ajuta la inversarea pierderii de volum in hipocampus, partea creierului care controleaza memoria, ceea ce ar preveni suferinta de dementa senila, potrivit unui studiu publicat in New England Journal of Medicine. Cand invatam rutine de dans, imbunatateste memoria si capacitatea de a face multitasking.

Aliat in pierderea in greutate

Pierderea in greutate este un alt beneficiu al dansului. Un studiu publicat in Journal of Physiological Anthropology a constatat ca dansul este la fel de util pentru pierderea in greutate si cresterea puterii aerobe. Se estimeaza ca intr-o jumatate de ora de dans constant puteti arde intre 200 si 400 de calorii.

Scade colesterolul

Fiind un exercitiu aerobic, reduce nivelul colesterolului total din sange, in special cele ale colesterolului LDL, cunoscut sub numele de rau si ajuta la cresterea nivelului de HDL sau colesterol bun.

Antidot la osteoporoza

Este un exercitiu de forta care poate preveni pierderea osoasa si ajuta la tonifierea oaselor fara a stresa articulatiile. Multe stiluri de dans necesita miscari care intaresc oasele, cum ar fi tibia, fibula si femurul. Pe termen lung, practica regulata a dansului ar putea preveni osteoporoza.  Imbinand elementele tehnice cu cele ce tin de muzicalitate, interpretare muzicala si expresie corporala se obtin rezultate fabuloase.

 Elimina stresul

Excelent pentru a ajuta persoanele care sufera de depresie, deoarece stimuleaza productia de endorfine (hormoni care lupta impotriva stresului) si ajuta la sentimentele de izolare. Potrivit unui studiu publicat in International Journal of Neuroscience, dansul contribuie la reglarea nivelului de serotonina si dopamina neurotransmitatori cheie pentru a evita caderea in depresie.

0 Shares:
You May Also Like