Ce este Elrond? Este o platforma de contract inteligent de a treia generatie, care s-a bucurat de multa atentie si popularitate in 2020. Acest proiect poarta numele celebrului spiridus din LOTR. Promite scalabilitate de pana la 1000x in comparatie cu Ethereum folosind tehnologia sharding. Acest articol reprezinta Ghidul Elrond pentru incepatori. Vom trece prin toate caracteristicile cheie ale Elrond.

Cuprins

  1. Ce este Elrond? Este un ecosistem scalabil
  2. Elrond isi are radacinile in Romania
  3. Tehnologia Elrond explicata – Adaptive State Sharding
  4. Algoritmul de consens Elrond Secure Proof of Stake
  5. Ce este Arwen VM al lui Elrond
  6. Investitia in Elrond
  7. Pretul Elrond si cum sa cumparati Elrond

Ce este Elrond? Este un ecosistem scalabil

Sa plasam mai intai Elrond in categoria corecta dintre criptomonede. Impartim criptomonedele in trei grupuri principale: monede, platforme si jetoane.

Printre monede se numara Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash, Dash si alte monede digitale P2P. Scopul acestor monede este sa functioneze ca moneda digitala, nimic altceva. Exista, de asemenea, subcategorii, cum ar fi monede private si stablecoins, care sunt monede special concepute.

Categoria platformei a fost cea mai tare in ultimii cativa ani. Cel mai bun exemplu este, desigur, Ethereum. Platformele mai sunt numite si sisteme de operare, cadre si ecosisteme. Va puteti gandi la ele ca iOS si Android – sunt sisteme de operare pentru aplicatii.

Jetoanele sunt monede create in interiorul acestor platforme, ceea ce inseamna ca nu au un blockchain propriu. Printre cele mai populare jetoane se numara Chainlink si toate jetoanele DeFi, cum ar fi Aave si Uniswap.

Elrond se incadreaza foarte bine in categoria platformelor. Este unul dintre numerosii adversari ai Ethereum si o asa-numita platforma de a treia generatie. Aceasta generatie a rezolvat problemele de scalabilitate pe care le are Ethereum. Alte platforme de a treia generatie sunt EOS, Tezos, Tron, Cardano si Zilliqa.

Mai jos este un scurt videoclip introductiv al lui Elrond din 2018.

Va prezentam Elrond: un protocol scalabil de transfer de valoare pentru economia digitala.

Principalul punct de vanzare al Elrond este scalabilitatea, dar nu este singura platforma care ofera imbunatatiri masive cadrului actual Ethereum. Echipa sustine ca Elrond poate atinge o capacitate de tranzactie de pana la 1000 de ori in comparatie cu Ethereum, cu taxe mult mai mici.

Reteaua Elrond are propria sa moneda nativa, Elrond, care utilizeaza un ticker EGLD (cum ar fi eGold). Tickerul era ERD inainte ca un schimb de jetoane sa aiba loc in 2020.

Tokenul nativ EGLD functioneaza ca gaz in sistem si este folosit si pentru miza. Acest lucru nu este diferit de platformele concurente.

Elrond isi are radacinile in Romania

Elrond este adesea numit si Reteaua Elrond. In acest articol, vom folosi in mare parte versiunea mai scurta. Pentru toti fanii LOTR: da, proiectul poarta numele celebrului spiridus, interpretat de Hugo Weaving in populara trilogie de filme a lui Peter Jackson.

Romania este o tara putin mentionata in universul cripto. Acelasi lucru se poate spune despre Europa de Est in ansamblu. Elrond este o exceptie revigoranta de la aceasta regula. Proiectul a fost fondat de fratii Beniamin & Lucian Mincu impreuna cu Lucian Todea.

Beniamin Mincu este cel care da chip proiectului. Veti gasi multe interviuri cu el pe Youtube.

Beniamin Mincu este pe scena criptografica din 2013. A facut parte din proiectul platformei NEM in 2014-2015, iar Mincu a fost si unul dintre fondatorii MetaChain Capital. Aceasta este o companie cu capital de risc, care a finantat mai multe proiecte blockchain.

Mai jos este un interviu al lui Beniamin Mincu pentru Coingecko.

Construirea unui Blockchain extrem de scalabil cu Beniamin Mincu, CEO al Elrond – Ep. 11

Elrond este un proiect tanar in comparatie cu multi dintre concurentii sai. S-a nascut la sfarsitul anului 2017. Echipa sa concentrat mai intai pe construirea unui prototip functional al lui Elrond si nu a luat parte la boom-ul ICO din 2017-2018. In retrospectiva, aceasta a fost o miscare inteligenta.

Primul prototip de lucru a fost lansat in iulie 2018, care a ajuns deja la 1000 TPS in simulari. Un TestNet a fost lansat in mai 2019, unde Adaptive State Sharding si consensul SPoS au fost deja implementate. Aceasta retea a atins pana la 12.000 TPS (Tranzactii pe secunda).

Elrond a inceput sa atinga popularitatea generala in vara lui 2019, cand a lansat un IEO. Daca nu sunteti familiarizati cu IEO, ganditi-va la el ca la un ICO condus de un schimb de criptomonede.

A existat un mare boom IEO in primavara lui 2019 pe platforma Binance LaunchPad. Aici a fost lansat si IEO-ul lui Elrond. Prin urmare, tokenul ERD nou nascut a ajuns la Binance foarte repede, ceea ce i-a oferit credibilitate si lichiditate.

Probabil ca aproximativ 99% dintre monedele nascute in ICO au fost lansate ca jetoane Ethereum, dar IEO-urile au schimbat cursul povestirii. Orice moneda lansata pe Binance a devenit in schimb un jeton Binance-chain. Acesta a fost si cazul jetonului ERD al lui Elrond.

Jetonul ERD al lui Elrond a avut o functionare constanta de la inceputurile sale. Jetonul a avut un boom mare in vara anului 2020 datorita lansarii MainNet a lui Elrond. MainNet a devenit operational la sfarsitul lunii iulie.

Lansarea MainNet a insemnat si un schimb de simboluri. Jetoanele ERD au fost mutate din lantul Binance in propriul blockchain al lui Elrond cu un raport de 1000:1, ceea ce inseamna ca 1000 de jetoane ERD au devenit 1 jeton EGLD.

Tehnologia Elrond explicata – Adaptive State Sharding

Elrond doreste sa ofere o platforma pentru ca oricine sa poata trimite moneda digitala cu usurinta, rapid si cu comisioane mici. Cum este capabil Elrond sa faca acest lucru posibil din punct de vedere tehnic?

Aici intervine o tehnologie numita adaptive state sharding. Vedeti videoclipul de mai jos pentru o introducere rapida.

Adaptive State Sharding cu reteaua Elrond

Unii dintre cititori ar putea fi familiarizati cu sharding, deoarece aceasta tehnologie este folosita si in lumea bazelor de date. Este o modalitate foarte eficienta de a scala si blockchain-urile, dar foarte dificil de implementat. Primul MainNet care foloseste tehnologia sharding a fost lansat de Zilliqa.

Sinonimul pentru un shard este fragment. In esenta, sharding inseamna impartirea unei baze de date sau a unui blockchain in fragmente mai mici. Acest lucru se face pentru a imparti volumul de lucru din retea in portiuni mai mici, care pot fi apoi procesate mai eficient.

Ceea ce face shardingul atat de special este faptul ca, pe masura ce se extinde, capacitatea retelei creste. Exista mai multe noduri intr-o retea divizata, mai multe fragmente sau shard-uri pot fi create pentru a procesa tranzactiile.

Elrond foloseste Adaptive State Sharding, care duce solutia de sharding folosita de Zilliqa la un alt nivel.

„Zilliqa incearca sa rezolve scalabilitatea abordand jumatate din problema, si asta prin impartirea retelei si a tranzactiilor – asa ca imbunatateste oarecum scalabilitatea, iar reteaua poate procesa aproximativ 2500 TPS (2828 TPS cu 3600 de noduri). Totusi, fragmentarea retelei nu este optima, deoarece toate fragmentele trebuie inca sa sincronizeze intreaga stare a sistemului, ceea ce duce la suprasolicitarea comunicatiei. Nu rezolva cea mai grea parte a problemei, care este fragmentarea starii.

A nu avea State Sharding inseamna practic pentru Zilliqa ca fiecare nod din retea trebuie sa stocheze intreaga stare a blockchain-ului. In blockchain-urile cu debit foarte mare, cerintele de stocare cresc foarte repede. Un validator are nevoie de hardware special pentru a tine pasul cu acest tip de cerere. Elrond rezolva problemele de stocare, si prin sharding-ul starii, astfel incat fiecare nod din retea trebuie sa stocheze doar o parte din intreaga stare, cea corespunzatoare shard-ului sau.”

Citatul de mai sus este preluat de pe Elrond.com.

Termenul tehnic sharding poate fi impartit in trei: exista network sharding (sharding-ul retelei, transaction sharding (sharding-ul tranzactiei) si sharding la nivelul intregii retele (state sharding). Zilliqa este capabil sa faca doar fragmentarea retelelor si a tranzactiilor, dar Elrond se poate ocupa de toate trei. Acesta este ceea ce face reteaua atat de intriganta din punct de vedere tehnic.

Utilizarea state sharding-ului face reteaua lui Elrond extrem de scalabila. Au ajuns la 260.000 TPS in simulari, ceea ce reprezinta de 100 de ori capacitatea pe care o are Zilliqa in prezent.

Blockchain-ul Elrond are un timp de bloc de cinci secunde, ceea ce inseamna ca tranzactiile sunt aproape in timp real. Algoritmul de consens pBFT ofera finalitatea tranzactiei (Zilliqa o are si pe aceasta), ceea ce inseamna ca nu sunt necesare confirmari. Toate tranzactiile sunt 100% finale imediat.

Algoritmul de consens Secure Proof of Stake al Elrond

Elrond are o viziune puternica, care este descrisa de fondatorul Beniamin Mincu in toate interviurile sale. Aceasta viziune se poate rezuma la cuvintele “scalabilitate” si “usor de utilizat”.

Proiectul vrea sa creeze un nou standard de bani digitali. Potrivit lui Elrond, aceasta inseamna ca reteaua trebuie sa poata avea cel putin capacitatea pe care Visa si Mastercard o detin in prezent. Exista, de asemenea, o nevoie puternica de o interfata grafica usor de utilizat.

Tehnologia sharding descrisa anterior ii ofera lui Elrond suficienta scalabilitate. Cu toate acestea, trebuie sa fie combinata si cu un algoritm de consens puternic si eficient.

Elrond foloseste un algoritm de consens bazat pe Proof of Stake, la fel ca si toate celelalte platforme de a treia generatie. PoS a devenit un standard de facto pentru platforme in ultimii ani. A inlocuit Proof of Work, care este inca folosit de Bitcoin si Ethereum cu alte cateva monede mai vechi.

Exista multe variante de Proof of Stake. Cea mai cunoscuta este probabil Delegated Proof of Stake, DPoS. Ideea de baza a unui sistem PoS este ca aveti un grup de validatori (in loc de mineri), care creeaza blocuri si intretin blockchain-ul. Taxele de tranzactie sunt acordate validatorilor ca recompensa.

Elrond isi numeste algoritmul PoS drept Secure Proof of Stake, SPoS. Imaginea de mai jos ilustreaza SPoS ca o animatie. Sursa imagine: Elrond docs.

Cuvantul sigur este folosit deoarece exista multa randomizare folosita in procesul de consens. In Elrond, validatorii de retea nu sunt cunoscuti dinainte, cum este cazul in sistemul DPoS.

SPoS de la Elrond selecteaza un grup mic de validatori aleatoriu pentru a crea urmatorul bloc. Unul dintre acesti validatori este intitulat propunator. Acest ofertant va grupa toate tranzactiile si va propune blocul altor validatori, care vor valida apoi blocul si acesta este adaugat la blockchain-ul Elrond.

Validatorii sunt alesi in functie de cantitatea de jetoane EGLD pe care o mizeaza si exista, de asemenea, un sistem de punctare. Validatorii care functioneaza necorespunzator vor fi penalizati si isi pot pierde miza in intregime.

SPoS se asigura, de asemenea, ca nodurile retelei Elrond sunt impartite in diferite fragmente aleatoriu. Acest lucru face si mai dificil pentru nodurile posibil ostile sa actioneze impreuna impotriva sistemului.

Ce este Arwen VM al lui Elrond

Ar trebui sa stiti pana acum ca Elrond este unul dintre rivalii lui Ethereum in categoria platformelor. Aceasta inseamna ca este un sistem de operare pentru contacte inteligente si aplicatii descentralizate (Dapps). Puteti citi mai multe despre contractele inteligente din acest ghid.

Exista o VM, masina virtuala, in centrul fiecarei platforme. Acest lucru ar putea fi familiar unor utilizatori, care au descarcat Jave VM pentru computerul lor desktop. Masina virtuala ruleaza cod de program si, in acest caz, contracte inteligente.

Ce este Arwen VM al lui Elrond

Fiecare VM este putin diferit, in functie de platforma. Ethereum Virtual Machine, EVM, este de departe cel mai popular si mai cunoscut VM. Alte platforme accepta si EVM, cum ar fi Tron si EOS. EVM proceseaza contracte inteligente scrise in limbajul Solidity smart contract.

Elrond are, de asemenea, propriul sau VM, care se numeste Arwen WASM VM. Pentru toti fanii LOTR: da, acesta este inca un alt nume preluat din lumea spiridusilor creata de Tolkien.

Arwen difera destul de mult de EVM deoarece accepta WebAssembly. De aici provin si literele WASM.

Diferenta fata de EVM este semnificativa, deoarece WebAssembly face posibila scrierea de contracte inteligente in orice limba, care poate fi compilata in formatul de cod de octet WASM. Printre astfel de limbaje se numara C, C++, C#, Rust si Go.

Exista mai multe platforme noi, care incearca sa atraga Dapps de la Ethereum catre propria lor platforma facand-o compatibila cu EVM. Cel mai recent exemplu in acest sens este Binance Smart Chain. In acest fel, programatorii Solidity si-ar putea muta cu usurinta Dapp-urile de la Ethereum intr-o solutie mai scalabila.

Dupa cum se arata in imaginea de mai sus (Sursa: Elrond.com), Arwen ar putea sprijini contractele inteligente bazate pe Solidity in viitor. In primul rand, am avea nevoie de un convertor Solidity -> WASM adecvat, care in prezent nu este inca disponibil.

Investitia in Elrond

Elrond a intrat in cursa platformelor ca o furtuna in 2020. Proiectul a captat mult interes in intreaga lume intr-un timp scurt. Si nu e de mirare, deoarece Elrond ofera ceva ce concurentii sai nu au.

Probabil cel mai mare punct de vanzare este scalabilitatea si capacitatea de tranzactie. Cifrele chiar vorbesc de la sine. De asemenea, Elrond si-a lansat in sfarsit MainNet, care este singura implementare de adaptive state sharding.

Proiectul a intrat si in era EGLD, asa cum am mentionat mai devreme. Vechiul token ERD a fost inlocuit cu EGLD, care ruleaza acum in propriul blockchain al lui Elrond.

Multi investitori au devenit, de asemenea, interesati de Elrond datorita recompenselor frumoase de miza, care sunt de pana la 25% APY. Puteti gasi mai multe informatii despre miza Elrond in acest articol si pe Youtube.

Unul dintre cele mai importante repere in viitor este Maiar. Inca o data, acest nume este binecunoscut de catre toti fanii LOTR. Maiar este deja disponibila ca aplicatie mobila pentru iOS si Android. De asemenea, puteti accesa maiar.com sau puteti verifica aceasta prezentare pe Youtube.

Maiar este aplicatia pentru Elrond care ofera usurinta de utilizare pentru oricine doreste sa trimita moneda digitala. Acesta este un proiect nou, care va avea multe mai multe functii in viitor. Cu siguranta veti fi cu ochii pe ea.

Daca va ganditi sa investiti in Elrond, trebuie sa comparati acest proiect cu alte platforme. Chiar daca Elrond are multe functii, are atat de multi concurenti. EOS, Tezos, Tron, Zilliqa, Cardano si inca cinci platforme decente se lupta pentru adoptare.

De asemenea, trebuie sa urmariti activitatea Ethereum. Versiunea 2.0 va fi lansata in cele din urma. Aceasta va rezolva problema de scalabilitate pe care o are Ethereum si, probabil, va face ca majoritatea platformelor concurente sa fie demodate.

Sectorul DeFi in continua crestere ar putea juca, de asemenea, un rol semnificativ. Elrond incearca sa-i determine pe dezvoltatorii DeFi sa creeze aplicatii pentru platforma sa, la fel cum fac si toti concurentii. Pana in prezent, nu exista o adoptare semnificativa a DeFi in afara Ethereum.

Pretul Elrond si cum sa cumparati Elrond

Daca doriti sa investiti in Elrond, ati face asta in Binance (sau Binance S.U.A.), care este principalul schimb de criptomonede. Binance accepta depuneri rapide si usoare cu carduri de credit si de debit si transferuri bancare.

In prezent, nu exista alte burse care sa listeze jetonul EGLD pe care le-am recomanda. Acest lucru, din cauza a doi factori importanti.

In primul rand, Elrond a fost lansat pe platforma IEO a Binance, motiv pentru care altor burse nu le place sa il listeze. In al doilea rand, Elrond MainNet s-a lansat doar de cateva luni, motiv pentru care schimburile nu au avut inca timp sa-si actualizeze sistemele. Acest lucru se va schimba probabil in curand.

Proiectul a lansat deja un portofel nativ pentru tokenul EGLD, care poate fi gasit la wallet.elrond.com. Daca nu doriti sa va pastrati jetoanele la Binance, puteti utiliza acest portofel.

Urmariti @ElrondNetwork si @BeniaminMincu pe Twitter pentru a fi la curent cu cele mai recente evenimente. Site-ul oficial este Elrond.com, iar discutia Reddit poate fi gasita pe reddit.com/r/elrondnetwork/.

De asemenea, va recomandam sa urmariti videoclipul de mai jos, marca Coin Bureau.

Review Elrond: ERD IA AMPLOARE!! Merita??

0 Shares: