Elvetia isi protejeaza ceasurile cu eticheta „Swiss made”: calitatea tehnica ridicata a ceasurilor, combinata cu o componenta estetica precisa si inimitabila, merita cu siguranta sa fie protejata. „Swiss made” nu numai ca face aluzie la tara de origine a ceasurilor, dar transmite si o reputatie deosebita, care a castigat increderea clientilor.
Datorita conventiilor si acordurilor internationale incheiate cu Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale si cu Organizatia Mondiala a Comertului, Elvetia dispune de o baza legala pentru a apara marca „Swiss made”. Aceasta este o masura extrem de necesara, deoarece pirateria si contrafacerea s-au impus pe piata ceasurilor.
„Fabricat in Elvetia”
Pentru ca un ceas sa poarte eticheta „Swiss made”, acesta trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Desi este permisa utilizarea unor componente fabricate in strainatate, acestea nu trebuie sa depaseasca 50% din valoarea totala, iar ceasul trebuie sa fie asamblat si testat in Elvetia.
Dar in teorie nu are rost să cumperi ceasuri de lux pentru a indica ora exacta, exista ceasuri fabricate in Elvetia cu exact aceeasi calitate dar la un pret accesibil. Unele regiuni elvetiene au propriul marcaj de origine, cum ar fi Geneva.
Sigiliul de Geneva (Poinçon de Genève) este o eticheta de calitate acordata in conformitate cu criterii stricte unui numar mic de ceasuri de lux. Cu toate acestea, eticheta „Geneva” este mai putin protejata impotriva abuzurilor decat un produs cu „Swiss made label”.
De asemenea, este permisa mentionarea cuvantului „Geneva” daca ceasul indeplineste cerintele elvetiene si daca majoritatea operatiunilor de productie au fost efectuate in cantonul Geneva.
Ceasuri elvetiene din strainatate?
Daca un ceas este fabricat in strainatate, dar contine componente elvetiene, acesta poate fi etichetat ca atare, dar nu poate purta eticheta „swiss made”. Si in aceasta privinta, Federatia Industriei Elvetiene a Ceasurilor monitorizeaza indeaproape ceasurile care sunt introduse pe piata.
Contrafaceri – Ceasuri false pentru oameni falsi
Fondation de la Haute Horologerie (HT) estimeaza ca in fiecare an sunt produse si introduse pe piata 40 de milioane de ceasuri care pretind a fi elvetiene. Prin urmare, atractivitatea pietei elvetiene de ceasuri si calitatea inalta a produselor sale este evidenta.
Pentru a lupta impotriva pirateriei si a contrafacerii, Fundatia HT si Federatia Industriei Elvetiene a Ceasurilor nu numai ca au utilizat toate mijloacele legale, dar au decis, in 2009, sa lanseze campania „Ceasurile false sunt pentru oamenii falsi”.
Targuri de ceasuri
Elvetia gazduieste intotdeauna primavara doua dintre cele mai importante targuri de ceasuri, in cadrul carora este prezentata expertiza orologiera a tarii. Salonul Mondial al Ceasurilor si Bijuteriilor de la Basel a atras 101.700 de vizitatori in cele opt zile ale editiei din 2007. Marcile elvetiene au dominat expozitia: targul de la Basel este o vitrina pentru prezentarea noilor colectii de productie din aceasta tara.
Geneva, pe de alta parte, gazduieste un targ mai exclusivist, Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH), care este deschis doar pentru profesionisti si expozanti. In ciuda numarului limitat de vizitatori, acest targ este considerat unul dintre principalele evenimente ale anului la Geneva.
Clientilor le sunt prezentate cele mai recente inovatii in materie de ceasuri de lux, precum si editii limitate si piese unice.
Mituri despre ceasuri
Veti auzi adesea producatorii de ceasuri referindu-se la numarul de pietre pretioase din ceasurile lor ca un indiciu al calitatii, dar nu inseamna intotdeauna ca pietrele suplimentare vor face un ceas mai bun. Motivul pentru care pietrele au fost folosite initial in ceasuri a fost pentru a reduce frecarea in partile ceasului care erau susceptibile de a suferi cea mai mare uzura.
Mai simplu spus, pietrele sunt mai dure decat metalul – asa ca pot fi folosite pentru a combate uzura metalului pe metal in ceas. Pietrele care pot fi folosite in acest scop sunt diamantele, safirele si rubinele. Pietrele folosite astazi sunt de obicei rubine create sintetic.
Te-ai astepta sa gasesti ceasuri in toate punctele de pivotare ale angrenajului, precum si in setarile anti-soc. De-a lungul anilor, numarul standard de bijuterii dintr-un ceas a crescut in functie de complexitatea ceasurilor. In ceasurile de astazi, va asteptati sa vedeti intre 16 si 18 bijuterii in fiecare ceas.
Initial, a fost foarte dificil sa se produca si sa se fixeze pietrele in ceas, asa ca numarul de pietre dintr-un ceas a fost un bun indicator al calitatii. Pe masura ce a devenit mai usor sa produci si sa setezi pietre in ceasuri, unii marketeri fara scrupule au decis sa includa pietre in locuri unde nu erau necesare pentru a creste numarul de pietre in ceas.
Apoi, marketerii au promovat puternic numarul mai mare de pietre, astfel incat clientii sa creada ca un numar mai mare de pietre inseamna un ceas de calitate superioara.
Amintiti-va ca pietrele sunt sintetice si nu sunt valoroase, asa ca nu maresc valoarea ceasului dvs. doar daca sunteti acolo. Ele sunt de fapt menite sa fie acolo cu un scop. Daca numarul de pietre dintr-un ceas iese in evidenta ca fiind mult mai mare decat restul, poate doriti sa intrebati ce scop servesc inainte de a va desparti de banii tai.