Unii oameni spun ca muzica este cea mai buna terapie si intr-un fel au un motiv, pentru ca ne permite sa ne conectam cu emotiile si amintirile noastre si de multe ori ne ajuta sa descifram cum ne simtim cu adevarat. Vrei sa descoperi alte beneficii pe care ni le aduce muzica? In acest articol explicam unele dintre ele.

Conform diferitelor cercetari, muzica are efecte fiziologice asupra ritmului cardiac, tensiunii arteriale, ritmului de respiratie si functiilor cognitive. Ea insasi ne afecteaza corpul si emotiile atat pozitiv, cat si negativ. Vezi mai multe pe  Muzicale.ro.

Cum ajuta muzica durerea de zi cu zi?

Exista oameni care sustin ca muzica, intr-un fel sau altul, i-a ajutat sa-si imbunatateasca disconfortul fizic sau emotional pe care l-au suferit.

De fapt, un studiu de la Universitatea din Utah, publicat in The Journal of Pain, asigura ca muzica reuseste sa ne tina departe de durere. Ei bine, fiind concentrati pe muzica, atentia noastra nu este indreptata catre stimulul dureros si sentimentul de suferinta este mai mic.

In acest studiu, 145 de persoane au fost rugate sa identifice aspecte legate de muzica pe care o ascultau. In acelasi timp, le-au dat mici socuri electrice la indemana. Astfel, au ajuns la concluzia ca, cu cat au acordat mai multa atentie muzicii, cu atat mai putina senzatie de durere au produs micile evacuari.

Ce ne aduce muzica?

Este clar ca muzica intervine direct in sistemul nostru nervos, provocand un fel de efect pozitiv. Poate fi chiar considerat a fi vindecare, deoarece ajuta, printre altele, la:

  • Scuteste problemele legate de stres si
  • Imbunatateste memoria.
  • Indura anumite dureri.
  • Deconecteaza de la problemele de zi cu zi.
  • Relaxeaza mintea si corpul.

Beneficiile muzicii

Muzica ofera multe beneficii fizice, cognitive si motorii. Ne creste capacitatea de a raspunde mai rapid la diversi stimuli senzoriali. Ne ajuta cu memoria, gandurile, emotiile, creativitatea si imaginatia noastra.

Si, pe langa toate acestea, ne permite sa stim cum ne simtim, sa o putem impartasi mai usor cu ceilalti. Prin urmare, se poate spune ca are, de asemenea, un impact pozitiv asupra dezvoltarii sociale si afective.

“In muzica, toate sentimentele revin la starea lor pura, iar lumea nu este altceva decat muzica devenita realitate.”

– Arthur Schopenhauer-

Astfel, potrivit neuropsihologului María Luisa Ferrerós, principalele beneficii ale muzicii sunt urmatoarele:

  • Ajuta la controlul stresului si anxietatii.
  • Imbunatateste starea de spirit.
  • Poate ajuta la rezolvarea conflictelor emotionale.
  • Promoveaza dezvoltarea personala.
  • Coordonarea motorie este favorizata.
  • Promoveaza dezvoltarea creierului.
  • Favorizeaza interrelatia sociala.
  • Influenteaza pozitiv dezvoltarea afectiva si emotionala.
  • Este de mare ajutor sa comunici si sa-ti exprimi sentimentele.
  • Creste nivelul de stima de sine.

Tehnologia a facut ca ascultarea muzicii pe care ne-o dorim in momentul in care o dorim oriunde sa fie mai usoara ca niciodata. Dar motivele pe care le ai pentru a asculta muzica sunt universale, indiferent de modul in care o accesezi.

  • Muzica reflecta emotiile noastre instantaneu mai repede decat orice alta forma de arta. Un cantec auzit in departare ne poate aminti de alte vremuri si locuri.

Istoria muzicii

Istoria muzicii, numita uneori muzicologie istorica, este un subdomeniu foarte divers al disciplinei mai largi a muzicologiei care studiaza muzica dintr-un punct de vedere istoric. In teorie, „istoria muzicii” s-ar putea referi la studiul istoriei oricarui tip sau gen de muzica (de exemplu, istoria muzicii indiene sau istoria rock -ului ). In practica, aceste subiecte de cercetare sunt adesea clasificate ca parte a etnomuzicologiei sau a studiilor culturale, indiferent daca sunt sau nu bazate pe etnografie. Termenii „istoria muzicii” si „muzicologie istorica” se refera de obicei la istoria muzicii notate a elitelor occidentale, uneori numita „muzica de arta”. Prin analogie cu istoria artei, care tinde sa se concentreze pe arta de elita.

Metodele istoriei muzicii includ studiile surselor (in special studiile manuscriselor ), paleografia , filologia (in special critica textuala ), critica de stil, istoriografia (alegerea metodei istorice ), analiza muzicala si iconografia. Aplicarea analizei muzicale pentru a promova aceste obiective este adesea o parte a istoriei muzicii, desi analiza pura sau dezvoltarea de noi instrumente de analiza muzicala este mai probabil sa fie vazuta in domeniul teoriei muzicii. Unele dintre produsele intelectuale ale istoricilor muzicii includ revizuite de colegiarticole in reviste, carti de istorie a muzicii publicate in presa universitara, manuale universitare, noi editii de lucrari muzicale, biografii ale compozitorilor si ale altor muzicieni, studii despre relatia dintre cuvinte si muzica si reflectii asupra rolului muzicii in societate.

Desi majoritatea interpretilor de instrumente clasice si traditionale primesc unele instructiuni in istoria muzicii, fie ca este vorba despre istorie sau muzica de arta, pop sau rock and roll, etc. Acestea de la profesorii lor de muzica pe parcursul lectiilor si orelor de liceu, majoritatea cursurilor de istoria muzicii sunt oferite la nivel post-secundar (colegiu sau universitar). In Canada, unii studenti de muzica primesc pregatire inainte de studiile de licenta, deoarece examenele de istoria muzicii (precum si teoria muzicii) sunt necesare pentru a finaliza certificarea Conservatorului Regal de Muzica la nivelul gradului 9 si mai sus.

0 Shares: