In studio sau pe scena, pupitrul de mixaj este instrumentul care va permite sa mixati muzica sau orice alt semnal audio. Acesta va permite sa conectati toate dispozitivele, instrumentele, placile de sunet, calculatoarele, sistemele de ascultare pentru a trimite rezultatul la un sistem de difuzare sau de inregistrare si va ofera posibilitatea de a crea efecte.
Exista o gama larga de mixere disponibile, asa ca este important sa stiti de ce aveti nevoie pentru a alege. Acest ghid va va oferi cateva sfaturi cu privire la mixerul care va functiona cel mai bine in configuratia studioului dumneavoastra de acasa.
Ce este un mixer?
Un mixer poate fi analogic sau digital si este organizat intr-o sectiune principala si mai multe sectiuni. Fiecare felie corespunde unei surse si are mai multe etape: intrare fizica, control al volumului, panoramare, egalizator (a se vedea compresor), trimitere si insertie de efecte. Prin urmare, mixerul poate avea mai multe intrari XLR, jack si stereo, precum si iesiri, de obicei stereo.
Iesirile preamplificate sunt utile pentru a evita achizitionarea unui amplificator suplimentar, care sa fie conectat la difuzoare.
Cele trei criterii principale pentru alegerea mixerului sunt
– calitatea preamplificatoarelor microfonice
– numarul de canale si de intrari microfonice
– numarul de auxiliare si posibilitatea de a le pune in „pre”.
Cu cat aveti mai multe echipamente MIDI (samplers, sintetizatoare, expanders), cu atat mai multe canale sunt necesare pe consola dvs. pentru a le putea mixa impreuna, mai ales daca doriti sa lucrati la fiecare sunet in parte, ceea ce este foarte recomandat, deoarece fiecare instrument necesita un mixaj diferit.
Daca aveti un microfon cu condensator in configuratia studioului dvs. de acasa, luati in considerare alimentarea phantom si preferati iesirile USB.
Mixer digital
Marea majoritate a inregistrarilor din zilele noastre sunt realizate in format digital datorita avantajului pe care il ofera procesarea computerizata a datelor. Un bun exemplu la aceasta categorie este un mixer audio BOSE Tonematch T4S. Avantajul mixerului digital este ca acesta contine toate functionalitatile unui mixer analogic si incorporeaza un convertor analogic-digital, permitand procesarea datelor direct pe computer.
In plus, mixerul digital contine toate efectele necesare pentru procesarea sunetului (compresie, intarziere, limitator etc.) si permite salvarea tuturor setarilor. Cu ajutorul conexiunilor MIDI si USB, mixerele digitale pot fi transformate cu usurinta intr-un controler pentru a primi si transmite parametrii dumneavoastra.
Mixer analogic
Asadar, dupa cum am vazut, muzicienii care sunt mai pretentiosi cu privire la caldura sunetului instrumentelor muzicale vor prefera mixerul analogic pentru calitatea si realismul reproducerii semnalului audio.
Dezavantajul major al mixerului analogic este ca, spre deosebire de consola digitala, acesta nu incorporeaza efecte. Prin urmare, este necesar sa se planifice un buget suplimentar pentru posibila achizitie de efecte. In plus, sistemul analogic nu va permite sa salvati sau sa inregistrati setarile si, prin urmare, este necesar sa porniti din nou balantele inainte de fiecare inregistrare.
Cu toate acestea, mixerul analogic este mult mai raspandit si este in continuare cel mai utilizat pe scena si in studio, in ciuda aparitiei tehnologiei digitale, datorita accesibilitatii sale si a sunetului de inalta calitate.
Prin urmare, adevarata arta a unui bun inginer de sunet va fi aceea de a combina cele doua tehnici prin inregistrarea instrumentelor electronice direct in format digital si a instrumentelor acustice in format analogic.