Dupa cum sugereaza si numele, criptomoneda este un tip de moneda digitala sau virtuala care functioneaza bine ca mijloc de schimb. Acestea se bazeaza pe o retea P2P (peer-to-peer) care nu are nevoie de un intermediar pentru a efectua tranzactii financiare, spre deosebire de cazul monedelor traditionale fiduciare (fiat). In plus, criptomoneda este stocata in portofolii si portofele virtuale, iar tranzactiile de cumparare, vanzare si schimb au loc in blocuri.

Avand in vedere ca criptomoneda se raspandeste in toata lumea si chiar si bancile centrale care cauta sa-si lanseze propriile monede digitalizate, activele digitale ar putea fi monedele viitorului.

Prin urmare, este esential sa intelegem cum difera criptomonedele de monedele traditionale cunoscute altfel sub denumirea de bani fiat. Asadar, hai sa aflam!

Unitatea de divizibilitate

Divizibilitatea este un factor important pentru toate formele de bani, marfuri, fiat sau criptomonede, deoarece aceasta transforma ceva de folos sau valoare in bani schimbabili. Daca cineva doreste sa schimbe bunuri in valori diferite, atunci acesti bani pot fi impartiti in mai multe unitati mici. Asta se intampla in cazul Bitcoin.

  • De exemplu, asa cum putem imparti 1 euro in 100 de eurocenti; in acelasi mod, Bitcoin poate fi impartit in unitati mai mici, pana la 0,00000001 BTC, ceea ce il face fezabil pentru microplati.
  • Cea mai mica valoare care este sustinuta de reteaua Bitcoin este Satoshi, care poarta numele creatorului Bitcoin. Fiecare bitcoin poate fi impartit in continuare in o suta de milioane (100.000.000) de satoshi.
  • Asta nu este tot – divizibilitatea Bitcoin poate fi crescuta la 100 de miliarde de parti mai mici sau chiar mai mult. Similar cu Bitcoin, aproape fiecare activ digital ofera aceleasi caracteristici.

O diferenta uriasa intre criptomonede si fiat este ca aveti o precizie de doua zecimale, ceea ce inseamna ca are o divizibilitate mult mai mare decat orice moneda fiat.

Factorul deflationist vs factorul inflationist

Cand vine vorba de monede fiduciare, o banca centrala poate emite bani noi in orice moment dat si nu exista nici o limita pentru suma de bani pe care o poate crea.

Sa luam un exemplu, sa zicem in SUA, o paine franzela se vindea cu 0,09 USD in 1930, 0,36 USD in 1970 si 1,98 USD in 2013. Nici astazi nu este scump sa coaceti paine, doar ca dolarul este mai putin valoros decat era in acele decenii.

Acest lucru ne duce la punctul in care moneda fiat scade pe masura ce devine mai putin rara in timp, in mare parte pentru ca bancile centrale imprima mai multi bani. Acest lucru face ca monedele fiduciare sa fie inflationiste.

Dar Bitcoin?

Cand vorbim de Bitcoin, nu exista nicio banca centrala sa emita bani in mod constant si sa controleze orice politica monetara. Exista un alt tip de algoritm care se epuizeaza, odata ce atinge 21 de milioane de monede, ceea ce inseamna ca orice BTC care se pierde este apoi eliminat definitiv din masa monetara. Acest lucru se traduce prin faptul ca oferta totala va scadea sau se va dezumfla / opri in timp.

Centralizat vs descentralizat

Retelele valutare centralizate se bazeaza pe autoritatile terte pentru a controla emisiunea, furnizarea si tranzactiile, in timp ce retelele valutare descentralizate sunt pe deplin operationale fara interventia unei terte parti.

Acesta este un alt factor de diferentiere intre criptomonede si monedele fiat. Criptomoneda este tranzactionata fara intermediari direct prin blocurile din lant, de unde si numele: blockchain. Aceasta inseamna ca schimburile de criptomonede descentralizate nu au acces la activele si informatiile clientilor.

Inainte ca tehnologia Blockchain sa fie inventata, era imposibil sa se rezolve o problema cunoscuta sub numele de problema cheltuirii duble, ceea ce inseamna ca era posibil sa copiati detaliile tranzactiei si sa o retransmiteti astfel incat aceeasi moneda sa poata fi cheltuita de mai multe ori de catre un singur proprietar.

Bitcoin a fost prima moneda digitala importanta care a rezolvat problema cheltuielilor duble. A facut acest lucru posibil, asigurandu-se ca toate tranzactiile diferite care implica criptomoneda relevanta sunt postate in blockchain, unde sunt verificate separat si protejate printr-un proces de confirmare.

In cazul Bitcoin si a multor alte criptomonede, tranzactiile care au fost confirmate in acest fel devin ireversibile; sunt postate public si mentinute in perpetuitate.

In esenta, criptomonedele au o tehnologie de criptare care impiedica copierea si reutilizarea activelor. Pe de alta parte, monedele fiduciare sunt reglementate de banca centrala. Banii fiat sunt considerati a fi o plata legala, deoarece este modalitatea oficiala de finalizare a tranzactiilor.

0 Shares:
You May Also Like