In lumea bijuteriilor, exista o multime de branduri, iar daca nu sunteti familiarizati cu produsele pe care acestia le promoveaza, nu veti sti daca ati achizitionat bijuteria potrivita pentru dumneavoastra. In acest articol, vom face o prezentare amanuntita a anumitor cristale, extrem de populare, pe care le veti intalni in industria bijuteriilor, dar si in cea a hainelor, a incaltamintei si a pieselor de mobilier. Este intr-adevar vorba despre cristalele Swarovski.
Dupa ce ati terminat de citit, veti stii cu siguranta cum sunt facute aceste cristale, cat costa, dar si punctele forte si slabe ale acestora.
Contrar credintei obisnuite, cristalele Swarovski nu sunt pietre pretioase, ci sticla fabricata la presiune ridicata. Pionierul cristalelor Swarovski este Daniel Swarovski. Cand a inceput aventura sa de a face cristale asemanatoare diamantelor dorinta lui a fost de a face „un diamant pentru toata lumea”. Tatal sau s-a ocupat de taierea sticlei, iar el a continuat aceasta meserie. Ulterior a creat si apoi a brevetat o masina care poate taia sticla foarte fin.
Cristalele Swarovski au fost fabricate in Austria inca din anul 1892. Swarovski face parte din piata modei de zeci de ani, iar unul dintre momentele consacrate in istorie a fost in 1962 cand Marilyn Monroe a cantat „La multi ani, domnule presedinte!” intr-o rochie impodobita cu cristale Swarovski. Un alt exemplu a fost colaborarea cu Christian Dior pentru a realiza un cristal cu efect „Aurora Borealis”.
Cum se face cristalul Swarovski?
Cristalele Swarovski sunt fabricate din nisip de cuart, potasiu (o sare bogata in potasiu), carbonat de sodiu si plumb rosu (care a crescut indicele de refractie pentru a produce aspectul stralucitor) toate topite la temperaturi ridicate. Desi exista liste cu ingredientele cele mai folosite, alte componente raman un secret al companiei Swarovski. De asemenea, ceea ce le face diferite fata de alte cristale de pe piata este masinaria electrica pentru taierea sticlei, pe care il foloseste compania in zilele de astazi.
De asemenea, datorita metodelor de lustruire si slefuire, cristalele devin si mai stralucitoare. Totusi, aceste tehnici raman si astazi un secret pentru public. In plus, cristalele sunt acoperite cu o pelicula ce se numeste „Aurora Boreala” sau AB, care este responsabila pentru culorile curcubeului pe care le au cristalele atunci cand reflecta lumina, la fel ca si diamantele.
Chiar daca cristalele Swarovski sunt fabricate din sticla, acestea sunt mai scumpe datorita popularitatii marcii, dar si din cauza procesului de fabricatie si a materialelor utilizate. Forma, dimensiunea, culoarea si aplicatiile determina costul total al fiecarei pietre. Cu toate acestea, cristalele Swarovski sunt mult mai ieftine decat diamantele, ceea ce le face mai accesibile pentru publicul larg.
- Argumente pro si contra pentru cristalele Swarovski
Pro: Cristalele Swarovski sunt mult mai accesibile in comparatie cu diamantele, in ciuda faptului ca sunt un brand de ultima generatie. Din aparenta, au caracteristici similare, dar cristalele Swarovski au intotdeauna o claritate si stralucire constanta.
Contra: Cristalele Swarovski sunt mai dure decat sticla standard, cu un scor Mohs de 6-7, dar se pot ciobi si zgaria in timp.