In „Ghidul de cumparare pentru vehiculele electrificate”, COIIM subliniaza ca, inainte de a opta pentru un anumit model, este necesar sa se interpreteze mai multe date referitoare la dimensiunea bateriei, consumul si puterea vehiculului.
Cele mai scumpe si mai putin poluante sunt pur electrice.” Este marele pariu tehnologic al sectorului si majoritatea producatorilor au anuntat deja ca isi vor intoarce modelele spre 100% electrice”, spun ei de la Faconauto, angajatorul spaniol al dealerilor. Pe langa faptul ca nu emite gaze poluante, costul reincarcarii bateriilor sale este mult mai mic decat cel al unui vehicul conventional.
Costurile lor de intretinere sunt, de asemenea, mai mici in comparatie cu motoarele cu ardere interna, deoarece piesele lor mecanice esueaza de obicei mai putin. „Acestea sunt practic limitate la uzura rotilor si la inlocuirea fluidelor, cum ar fi lichidul de frana si lichidul de stergator de parbriz. In plus, franarea regenerativa reduce uzura placutelor”, apara directorul general al Asociatiei de Afaceri pentru Dezvoltarea si Promovarea Mobilitatii Electrice (Aedive), Arturo Pérez de Lucía.
Dar nu toate sunt avantaje. Principalul sau dezavantaj are de a face, mai mult decat cu pretul, cu autonomia bateriilor. Acest lucru va obliga sa planificati calatorii lungi in detaliu, deoarece acestea vor fi conditionate de punctele de incarcare care exista de-a lungul traseului. O alta problema este timpul de incarcare, care poate fi prelungit pana la 60 de minute intr-un sistem de incarcare rapida sau pana la 12 ore intr-unul conventional.
Masinile pe baza de hidrogen: o optiune pentru viitor
Nici vehiculele alimentate cu hidrogen nu emit gaze poluante. Prin urmare, unii prezic ca aceasta este tehnologia viitorului. Singurul reziduu care iese din conductele de esapament este vaporii de apa. Aceasta masina incorporeaza rezervoare de stocare in care hidrogenul este injectat in anumite conditii de presiune.
Timpul de realimentare si autonomia sunt similare cu motorina sau benzina, dar este necesar sa existe o infrastructura de statii de distributie a carburantilor (hidrogeneratoare) pentru realimentare care, astazi, este inexistenta. In unele tari din Europa, doar sase dintre aceste facilitati functioneaza, niciuna pentru uz public, ceea ce limiteaza comercializarea acestor masini.
Pentru a rezolva acest lucru, Comisia Europeana a luat masuri pentru a face obligatorie dezvoltarea acestei retele minime de statii de hidrogen. Inainte de 2030, intre 100 si 150 de statii de hidrogen vor fi deschise in tari precum SPania sau Italia, ceea ce va permite utilizatorului sa aiba optiuni reale de a alege una dintre aceste masini.
Masini hibride si pe gaz: pasul intermediar
Toate vehiculele alimentate cu tehnologia de hibridizare (fie ca este vorba de hibrizi puri, micro-hibrizi sau hibrizi plug-in), precum si cele care functioneaza pe gaz (atat petrol lichefiat, cat si gaz comprimat natural) sunt ideale pentru a avansa in tranzitia catre mobilitatea decarbonizata. Cu toate acestea, toate au un rezervor de combustibil fosil pentru a putea circula. Chiar si asa, fiecare are propriile particularitati.
Gaz
Masinile pe gaz, de exemplu, economisesc combustibil, iar realimentarea lor abia dureaza trei sau patru minute, desi exista putine statii de distributie a carburantilor, iar autonomia lor este mai mica decat cea a motoarelor traditionale.
Hibrizi puri
Pentru uz urban, hibrizii puri sunt alegerea perfecta, deoarece bateriile lor se autoincarca in timp ce conduc fara a fi nevoie sa o conecteze la o priza electrica, iar consumul de combustibil in orase este scazut, astfel incat emisiile sunt mai mici. Lucrul se schimba daca circulam pe drum, deoarece in calatorii lungi motorul pe benzina functioneaza si consuma la fel ca un motor cu ardere interna.
Comanda masini second hand Germania. Auto Verificate, cu KM Reali!
Hibrizi plug-in
In ceea ce priveste masina plug-in hybrid, bateriile sale pot fi reincarcate prin conectarea lor la reteaua de energie electrica. Capacitatea acestor dispozitive este mai mare decat cea a hibrizilor normali si, prin urmare, autonomia poate ajunge la 100 de kilometri. Acest lucru implica faptul ca puteti circula aceasta distanta zilnic fara a consuma o picatura de combustibil, cu economiile semnificative de benzina (si bani) pe care le implica acest lucru.
Desigur, sunt vehicule scumpe. Acestea au un sistem de propulsie compus dintr-un motor pe benzina, o elice electrica si o baterie de mare capacitate, care este reincarcata in timp ce vehiculul circula si, de asemenea, atunci cand este conectat la retea. Aceasta tehnologie este mai scumpa, ceea ce afecteaza pretul masinii. Dimensiunea acestor baterii este mai mare decat cele care lucreaza in hibrizi, ceea ce le creste costul.
O alta posibilitate este de a accesa microhibride, vehicule care incorporeaza un mic motor electric care este alimentat de o baterie si a carui misiune este de a asista motorul cu ardere interna in unele situatii specifice, cum ar fi acceleratia, sau de a-si asuma cheltuielile electrice ale unor echipamente electronice. Acest motor contribuie la reducerea usoara a emisiilor si economiseste aproximativ 20 % din combustibil, dar nu este o alternativa durabila la alte vehicule electrificate.