Va amintiti de acele afise stiintifice care infatiseaza evolutia umana cu un primat in picioare si devenind un om modern? Sigur ca va amintiti, dar este posibil sa nu fi observat ca aceste afise nu au prezentat niciodată anii – si asta pentru ca, pana la aceasta noua lucrare stiintifica, oamenii de stiinta nu au clarificat cand, unde si cum ne-am împerecheat drumul din Africa.
Dar acum, genele fosilizate au demonstrat ca unii dintre stramosii nostri, denumiti oameni „super arhaici”, s-au imperecheat cu strsmosi de Neanderthal si Denisova, cu mult timp in urma.
Cateva noi studii stiintifice au sugerat ca stramosii din cele trei grupuri s-au amestecat de cel putin de doua ori si s-au furnizat dovezi ale unor „neamuri fantome”, mai vechi, provenite din hominine disparute necunoscute.
Aceste noi studii se bazeaza foarte mult pe modelele de mostenire si de amestecare a populatiei, aratand un model confuz, in care identitatile vechilor perechi ale stramosilor nostri nu au fost dezvaluite; iar informatiile referitoare la cand si unde au avut loc aceste intâlniri sexuale au ramas invaluite intr-un mister stiintific de lunga durata. Pana acum.
Oamenii super-arhaici s-au incrucisat cu stramosii Neanderthal-Denisova (neanderthalienilor si denisovanilor)
Intr-un articol publicat pe Science Mag, biologul computational Murray Cox de la Universitatea Massey din Noua Zeelanda, Turitea, a spus ca, atunci cand este interpretata ca un intreg, noua lucrare prezinta un caz puternic: inainte ca Homo erectus sa paraseasca Africa, inca de acum 1,8 milioane de ani in urma, se incrucisau cu diferite grupuri.
In plus, la mult timp dupa ce s-au raspandit in intreaga lume, s-au imperecheat cu valuri ulterioare de stramosi umani care paraseau Africa.
Antropologul Alan Rogers, de la Universitatea din Utah, a petrecut trei ani incercand sa rezolve misterul evolutiei umane, compiland o analiza comparativa detaliata a catenelor de ADN provenite din hominine antice, lucru care evidentiaza mutatiile genetice si genele comune la populatiile umane antice.
Studiul din 2017 al doctorului Rogers a demonstrat ca doua linii descendente ale oamenilor antici, „neanderthalii si denisovanii”, s-au separat mult mai devreme decat se credea anterior si a sugerat ca s-a produs un blocaj in dimensiunile populatiei; insa antropologii Mafessoni si Prüfer au publicat o lucrare in revista stiintifica PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) cu rezultate diferite.
O retea de populatie care include patru episoade de flux de gene, cu o genealogie genica incorporata. (Rogers, Harris si Achenbach). Majusculele (X, Y, N, D si S) reprezinta populatii (Africa, Europa, Neanderthal, Denisovan si superarchaic). Litere grecesti eticheteaza episoade de incrucisare.
Rogers a admis ca niciun studiu nu a explicat datele genetice in mod satisfacator si ambele metode omiteau ceva esential, dar noul sau studiu a rezolvat acum problema. Noua lucrare a fost publicata pe 20 februarie 2020 in revista Science Advances si demonstreaza ca cel mai vechi eveniment de incrucisare in Eurasia intre populatiile umane antice, cunoscute sub numele de „super-arhaici”, cu un stramos neanderthal-Denisova – a avut loc in urma cu aproximativ 700.000 de ani.”
Reconstructia Homo rhodesiensis bazata pe craniul Broken Hill, de Élisabeth Daynès (2010), Muzeul evolutiei umane, Burgos. (CCO)
Provocari antropologice
Aplicarea unei noi metode de analiza a ADN-ului antic. Ultima lucrare a Dr. Rogers dovedeste un eveniment de imperechere intre doua populatii care erau „inrudite, dar indepartate, mai indepartate decat oricare alte populatii inregistrate vreodata” si ca oamenii de stiinta nu au stiut niciodata despre acest episod timpuriu de imperechere.
Patru episoade sugerate de flux genic indică evenimentul pana acum necunoscut, cu aproximativ 744.372 de ani în urma, lucru care sugereaza ca a avut loc o incrucisare intre super-arhaici si stramosii neanderthal-Denisovieni „in Eurasia”, ceea ce indica faptul ca reprezentarea grafica a trecerii timpului pentru oamenii care migreaza din Africa si in Eurasia are nevoie de o revizuire.
Este cunoscut faptul ca oamenii moderni si neanderthalii erau separati de aproximativ 750.000 de ani cand au inceput intrepatrunderea, iar stramosii super-arhaici si neandertal-Denisovieni erau separati de mai bine de un milion de ani. Aceste noi descoperiri, despre momentul in care s-a produs intrepatrunderea in linia descendentei umane, informeaza despre cat dureaza „evolutia izolarii reproductive”, a mentionat Rogers.
Desen care ilustreaza o mama neandertaliana si un tata Denisovan cu copilul lor, o fata, la Pestera Denisova din Rusia. (Petra Korlević)
Situatia noastra genetica periculoasa
Studiind genomii, echipa de oameni de stiinta (genetica) a estimat ca super-arhaicul s-a separat in propria sa specie in urmă cu aproximativ doua milioane de ani, lucru care este sustinut cu probe de fosile umane din Eurasia care dateaza de 1,85 milioane de ani. Nathan S. Harris si Alan A. Achenbach, de la Departamentul de Antropologie de la Universitatea din Utah, care au contribuit si la studiu, au declarat ca primele doua migratii umane in Eurasia au avut loc in urma cu aproximativ doua milioane de ani, cand super-arhaicii au migrat in Eurasia si, ulterior s-au extins intr-o populatie mare.
In urma cu aproximativ 700.000 de ani, stramosii Neanderthal-Denisovani au migrat in Eurasia si au inceput intrepatrunderea cu descendenti ai super-arhaicilor si oamenilor moderni, care s-au extins doar in Eurasia cu 50.000 de ani in urma s-au incrucisat cu neanderthalii.
Toate aceste modele de reproducere diverse si variate despre care tocmai ati citit nu se mai pot intampla, intrucat astazi Homo sapiens sunt singurii oameni de pe planeta si, chiar daca ne-am imagina o incercare, nu exista alte optiuni de imperechere.
Acest lucru, potrivit geneticianului Carina Schlebusch, de la Universitatea Uppsala, nu este o situatie sanatoasa – avem o specie atat de mare, raspandita la o scara atat de larga, dar cu o diversitate genetica atat de mica, lucru despre care afirma ca „este o situatie periculoasa”.