Prima intalnire cu medicul ginecolog nu este usoara si naste multe intrebari, temeri si fantezii in randul adolescentelor.
La ce varsta ar trebui sa consulti un medic ginecolog pentru prima data?
Nu exista o anumita varsta de la care sa incepi sa vezi regulat un ginecolog Targu Mures. Daca ai intrebari despre corpul tau, menstruatia, sexualitatea sau sanatatea ta, atunci acesta ar putea fi un moment bun.
Retine ca prima consultatie poate consta doar in luarea de contact, dar poate avea si o natura mai „medicala”, daca ai un anumit simptom. Uneori parintii (mama in special) sunt cei care isi incurajeaza fiica sa se consulte, alteori chiar tanara este cea care face cererea.
De ce sa te consulti?
In cadrul ei familial, adolescenta nu are intotdeauna ocazia, din diverse motive, sa-si impartaseasca intrebarile despre corpul si sexualitatea ei. Gradul de deschidere al parintilor sai, cultura lor sau afilierile lor pot ingreuna intr-adevar dialogul. In astfel de cazuri, intalnirea cu un specialist poate fi foarte utila.
Apoi, intrebarile sau preocuparile legate de menstruatie sau, mai general, de sexualitate sunt adesea un semn de avertizare. De exemplu, tulburari de ciclu, cum ar fi menstruatii dureroase sau neregulate.
O cerere de contraceptie, temeri cu privire la infectiile cu transmitere sexuala (ITS), procedura si posibila durere in timpul primului act sexual, asumarea de riscuri dupa actul sexual (suspiciune de sarcina, contractia unei ITS), teama de a nu fi normal din punct de vedere anatomic sau de a avea indoieli cu privire la orientarea sexuala sunt alte motive comune de consultare.
A avea o viata sexuala necesita sa mergi la un ginecolog?
Nu, nu este o obligatie. Pe de alta parte, poate fi util, deoarece deseori in acest moment apar intrebari despre contraceptie sau ITS. O consultatie face posibila prevenirea unei sarcini nedorite precum si a imbolnavirilor si ofera posibilitatea de a asigura, daca este necesar, ca relatiile sexuale si relationale sunt armonioase cu partenerul ales.
Pot sa mergi singur acolo?
O fetita, chiar si minora, are dreptul de a consulta un medic ginecolog singura, cu sau fara acordul parintilor. In mod similar, i se poate prescrie pilula contraceptiva fara a fi primit autorizatia acestora. Poate fi insotita si de mama ei. Prezenta – sau nu – depinde de gradul de independenta al tinerei fete, uneori de vointa acesteia sau chiar de motivul consultarii.
Interviul este confidential?
Problema spinoasa a confidentialitatii este abordata in principiu de medicul ginecolog in fata ambelor parti (parinti si tanara). Cu exceptia cazului in care mama participa la consultatie, acesta este in principiu confidential. Pe de alta parte, daca esti minor si situatia iti pune viata in pericol (dorinta de sinucidere, asumare de riscuri etc.), medicul are atunci obligatia legala de a-ti informa reprezentantul legal.
De asemenea, este foarte posibil ca aceasta consultatie sa aiba loc in doua etape: cu mama (sau alt insotitor) si fara ea. De asemenea, in situatii delicate (cerere de pilula, sarcina nedorita etc.), medicul ginecolog sau alte parti interesate (asistent social, de exemplu) vor ajuta la reinnoirea dialogului prin munca de mediere intre parinti si copil.