Preparatele culinare grase, consumul excesiv de alcool și sedentarismul sunt principalele obiceiuri care îți pot afecta sănătatea ficatului de sărbători. Corpul tău este nevoit să lucreze suplimentar pentru a face față tuturor combinațiilor alimentare bogate în grăsimi, dulciurilor, sucurilor acidulate și băuturilor alcoolice.
Ficatul este un organ extrem de important, având în vedere că îndeplinește peste 500 de funcții diferite printre care: digestia, metabolismul, eliminarea toxinelor și stocarea nutrienților. Dacă acesta nu funcționează corespunzător, atunci vor fi afectate și alte organe interne.
Pentru a avea grijă de sănătatea ficatului de sărbători, citește mai jos câteva sfaturi utile care te vor ajuta să fii echilibrat și să te bucuri de o stare de bine.
1. Ține sub control consumul de grăsimi, zahăr și sare
Echilibrul alimentar este soluția pentru a avea parte de sărbători liniștite alături de cei dragi. Excesele alimentare pot duce la senzații precum moleșeală, crampe abdominale, balonare, gaze intestinale, diaree, constipație și criză de bilă.
Alimentele bogate în grăsimi, zahăr ori sare afectează procesele metabolice ale ficatului. Este indicat să mănânci câte puțin din fiecare, să nu servești din toate mâncărurile la o singură masă și să te hidratezi corespunzător.
2. Consumă cu moderație alcool
Alt inamic al ficatului în preajma sărbătorilor și nu numai este alcoolul. Consumat în cantități mari și în mod regulat, poate duce la afecțiuni hepatice grave. La multe dintre mesele festive petrecute în familie ori alături de prieteni se servesc cantități mari de băuturi alcoolice, astfel că este indicat să păstrezi echilibrul.
Pune în pahar o cantitate mai mică de alcool, astfel ficatului îi va fi mai ușor să îl proceseze. Alt sfat important este să nu amesteci mai multe tipuri de băuturi alcoolice într-un timp relativ scurt. De asemenea, asigură-te că ai mereu apă la îndemână și că te hidratezi. Funcțiile ficatului au de suferit atunci când are de metabolizat o cantitate mare de alcool.
3. Asociază preparatele grele cu rețete ușoare
Pentru a nu solicita ficatul de sărbători, combină preparatele culinare grele cu salate și garnituri simple, fără dressinguri grase. Între mesele principale, atunci când simți că senzația de foame îți dă târcoale, optează pentru fructe proaspete, fructe uscate, alune, nuci, migdale, semințe de dovleac, biscuiți din cereale și chips-uri din cocos.
4. Ține la îndemână remedii pentru sănătatea ficatului
În perioada sărbătorilor este dificil să stai departe de toate bunătățile pregătite în casă, așa că este indicat să ai la îndemână remedii pentru ficat și bilă. Acestea au rolul de a susține funcțiile ficatului și de a ușura procesul de digestie. Ingrediente precum anghinare, silimarină, brusture, lemn-dulce, zeolit, piper negru sunt adevărați aliați pentru sănătatea organismului.
5. Nu mânca dulciuri imediat după masă
Un obicei respectat des în familie de sărbători este servitul desertului imediat după masă. Prăjiturile consumate imediat după masă pot provoca aciditate și gaze intestinale fiindcă au un timp de digestie diferit față de categoriile de alimente de bază. Așadar, ia o mică pauză înainte de a te bucura de deliciile dulci ale sărbătorilor.