Cu un numar mare de jocuri video disponibile pentru copii, poate fi coplesitor sa gasesti care sunt cele mai bune pentru copilul tau. Am creat o lista de verificare pentru a va ajuta sa alegeti jocuri care ii vor mentine implicati si ii vor sprijini in dezvoltarea abilitatilor cheie. Cele mai bune jocuri online pot fi jucate pe siteul jocuri online gratis (www.jocurionline.ro).
Actiune – Acesta este cel mai popular tip de joc care se concentreaza pe timpul de reactie a jucatorilor si pe coordonarea ochi-mana, cu progresia prin niveluri. Deoarece acesta este un gen captivant, iata cateva sub-sectiuni ale genului:
Jocuri cu impuscaturi: provoaca jucatorul sa vizeze „dusmanii” in joc pentru a-i elimina si pentru a castiga jocul
Exemplu: Overwatch
Beat’em Ups: Majoritatea acestor jocuri se bazeaza pe arte martiale si se concentreaza pe capacitatea jucatorilor de a castiga o lupta impotriva unui adversar pentru a castiga.
Exemplu: Dragon dublu
Jocuri cu platforme: Acesta este cel mai cunoscut sub-gen de jocuri de actiune, deoarece prezinta curse cu obstacole, numeroase niveluri prin care sa treci si adversari de infrant.
Exemplu: Super Mario 3D Land
Aventura: acestea sunt jocuri care se concentreaza pe rezolvarea de probleme si puzzle-uri cu actiune limitata.
Exemplu: Minecraft
Joc de rol de actiune: Prezinta avatare pe care jucatorii le folosesc pentru a se deplasa prin joc si, de obicei, accentueaza lupta in timp real.
Exemplu: The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Strategic: Aceste jocuri necesita gestionarea resurselor pentru a supravietui si a castiga jocul.
Exemplu: Portal Knights
Point & click: jocuri de aventura in care personajele sunt controlate pe ecran cu mouse-ul.
Exemplu: Broken Age
Curse: jocuri care prezinta competitii de curse cu vehicule sau personaje
Exemplu: Forza Horizon 5.
Joc online cu mai multi jucatori: prezinta mai multi jucatori care interactioneaza intre ei in timp real prin comunicare vocala sau text online.
Exemplu: Fortnite
Persoana intai: jocuri in care jucatorii vad jocul prin ochii personajului pe tot parcursul jocului.
Exemplu: Apex Legends
Mini-jocuri de petrecere: jocuri multiplayer scurte si simple, cu accent pe inscrierea de puncte pentru a castiga.
Exemplu: Mario Party 9
Sport: Contine jocuri din lumea reala, cum ar fi golf, fotbal etc.
Exemplu: FIFA
Pe ture: aceste tipuri de jocuri sunt bazate pe conceptul de pauza, pentru a permite fie unui alt jucator sa faca o miscare, fie computerului sa ia o tura. Exista si alte sub-genuri, inclusiv strategia pe ture si jocul de rol pe ture.
Exemplu: Wargroove
Puzzle: Jocuri cu accent pe testarea abilitatilor de rezolvare a problemelor, a logicii, a modelelor sau a completarii cuvintelor.
Exemplu: Tetris
Jocuri de simulare: acestea sunt jocuri care simuleaza indeaproape activitatile din lumea reala.
Exemplu: The Sims
Pe langa faptul ca il face pe copil sa participe la procesul de creare a limitelor clare cu privire la jocurile pe care le poate juca, cand si pentru cat timp, iata cateva sfaturi pentru a-l ajuta sa ramana sanatosi atunci cand joaca:
- Incurajeaza-ti copilul sa ia pauze regulate
- Arata-le cum sa ramana respectuosi in timp ce joaca
- Ajutati-i sa vada imaginea de ansamblu cand vine vorba de jocuri
- Incurajati-i sa incerce jocuri provocatoare care ofera variatii in activitati
- Explicati importanta protejarii informatiilor personale
- Faceti jocul activ
Tipuri de jocuri
Prelungindu-se mai mult de la jocurile educationale, jocurile serioase sunt acelea in care factorul de divertisment poate fi marit, umbrit sau chiar eliminat prin alte scopuri ale jocului. Designul jocului este folosit pentru a consolida scopul non-divertisment al jocului, cum ar fi utilizarea tehnologiei jocurilor video pentru lumea interactiva a jocului sau gamification pentru antrenamentul de intarire.
Jocurile educationale sunt o forma de jocuri serioase, dar alte tipuri de jocuri serioase includ jocuri de fitness care incorporeaza exercitii fizice semnificative pentru a ajuta la mentinerea jucatorului in forma (cum ar fi Wii Fit), simulatoare de zbor care simuleaza pilotarea aeronavelor comerciale si militare (cum ar fi Microsoft Flight Simulator), advergames care sunt construite in jurul reclamei unui produs (cum ar fi Pepsiman) si jocuri de stiri care vizeaza transmiterea unui anumit mesaj de advocacy (cum ar fi NarcoGuerra).
Desi jocurile video au fost considerate o forma de arta in sine, jocurile pot fi dezvoltate pentru a incerca sa comunice intentionat o poveste sau un mesaj, folosind mediul ca o opera de arta. Aceste jocuri de arta sau arthouse sunt concepute pentru a genera emotie si empatie din partea jucatorului, provocand normele societale si oferind critici prin interactivitatea mediului de joc video.
Este posibil sa nu aiba nicio conditie de castig si sunt concepute pentru a permite jucatorului sa exploreze lumea si scenariile jocului. Majoritatea jocurilor de arta sunt jocuri independente in natura, concepute pe baza experientelor personale sau povestilor printr-un singur dezvoltator sau echipa mica. Exemple de jocuri artistice includ Passage, Flower si That Dragon, Cancer.