Clasificarea si tipurile de masini pentru constructii si lucrari. Exemple si caracteristici ale excavatoarelor, precum si amortizarea masinilor la fata locului
Utilaje pentru constructii si lucrari
Lumea constructiilor este foarte larga, iar a sti ce sa faci in orice moment este dificil.
Am fost nedumeriti de complexitatea temei si de diferitele optiuni, caracteristici, clasificari sau tipuri de masini care sunt utilizate in lucrari, o tema in care nu numai excavatoarele pot fi utilizate.
Revizuirea utilajelor grele
Cum nu strica niciodata sa revizuim problema utilajelor de constructii, am vrut sa simplificam informatiile astfel incat cel putin sa avem o perspectiva asupra a ceea ce vom gasi si a optiunilor posibile existente pe piata, precum si a caracteristicilor acestora sau a tipurilor de masini de constructii.
Clasificarea masinilor de constructii
Pentru a determina o clasificare coerenta, desi exista multe variante (prin regulamentele aplicabile, de catre DGT… etc), vom trece la o diviziune in functie de relatia greutate-volum, adica in functie de capacitatea sa, si le putem organiza dupa cum urmeaza pentru a avea o imagine de ansamblu:
Utilaje grele
Aici intra cele care au proportii geometrice mari care le echivaleaza cu referire la vehiculele stradale traditionale, are un volum si o greutate considerabila.
Aceste masinarii au nevoie de un operator instruit care are nevoie de un card special pentru utilaje grele, avand in vedere complexitatea comenzilor si functionalitatea lor.
Utilizarea sa in principal este destinata lucrarilor de terasament de mari dimensiuni (fie cariere deschise, fie tuneluri), miscarii elementelor de mare greutate, lucrarilor de inginerie civila sau miniere.
Cateva exemple ar fi; celebrele masini de foraj tunel, macarale mari sau Autobasculanta –etc. Iata de ce experienta indelungata in acest domeniu ne recomanda.
Tipuri de masini grele
In clasificarea masinilor grele pentru constructii, din perspectiva lucrarilor si a activitatilor acestora, se utilizeaza o mare varietate de echipamente si afecteaza o gama larga de lucrari publice (inginerie civila in principal) sau private.
Lucrari de terasament, drumuri, defrisari, baraje, dragare, tuneluri si santuri de foraj, sapaturi sau fundatii adanci. Deci, echipamentele de constructie utilizate sunt mai multe, precum si dimensiunile lor, dar cele principale – daca vorbim despre echipamente mari
Utilaje grele usoare
Le-am clasifica ca fiind de proportii si dimensiuni medii. Exemplul perfect este scuterul tipic de constructie, excavatoarele mici, macaralele mici, buldoexcavatoare de dimensiuni mai mici… etc (Se poate parea ca acestea sunt similare cu cele anterioare, dar trebuie sa se gandeasca in termeni de dimensiuni). Un exemplu de echipa grea usoara:
Echipamente usoare
In aceasta sectiune vom include echipamente de constructii specializate sau masini de constructii de dimensiuni mici; o pompa de apa, compresoare, vibratoare, taietori de otel, sparge trotuare… etc.
De asemenea, le putem distinge in functie de energia consumata pentru buna lor functionare, am avea doua tipologii diferite:
- Pneumatice, functioneaza pe baza aerului comprimat generat de un compresor.
- Electrice, acestea functioneaza cu energie electrica comuna direct de la alimentarea cu energie electrica sau, in caz contrar, de la generatoarele instalate la fata locului.
Vehicule grele
Punctul de referinta ar fi camionul sau camionul cu caroserie pe care il gasim in fiecare lucrare pentru transportul materialelor.
Vehicule grele usoare
- Acestea se refera la cele destinate uzului public, desi nu se incadreaza in sectorul arhitecturii, trebuie diferentiate si am putea spune ca exemplu un microbuz.
Vehicule usoare
- Aici ar intra in masina tipica de strada sau in duba pe care o are fiecare lucrare care se respecta.
- In functie de sursa de energie
Gen: un motor al masinii este luat ca referinta, definind conceptul de motor ca: Un sistem care converteste o anumita clasa de energie (hidraulica, electrica, chimica… etc) in energie mecanica care genereaza miscare.
Excavatoare pe senile
Masina proiectata pentru terasament si sapat. Autopropulsat pe roti sau lanturi. In functie de munca pe care o faceti, exista diferite aplicatii:
Forta de tractiune frontala. In cazul in care se utilizeaza in mod normal pentru a excava banci inalte.
Tractiune retro. Se aplica in sapaturi sub nivelul zero al solului. (Este buldoexcavator)
Echipa Bivalva. Desi nu este foarte frecventa, se refera la acea lingura care este aruncata deschisa pe materialul care urmeaza sa fie excavat care literalmente “scufunda dintii” si cand se ridica cupele sunt inchise colectand materialul excavat.
De asemenea, putem vedea diferitele tipuri de excavatoare in functie de:
- Participarea la conditionarea sa: excavatoare prin cablu sau mecanice si cele hidraulice.
- Participarea la sistemul de traducere: Excavatoare montate pe lanturi (sine), pe roti sau anvelope. Pe sine si pe roti.
Amortizarea masinilor de constructii
Desi pare un subiect care nu intra in articol pe tipuri de masini grele in lucrari, trebuie recunoscut faptul ca aici joaca un rol important avand in vedere valoarea economica si pretul acestui tip de masini de vanzare.
Desi ar trebui sa subliniem diferentele si caracteristicile particulare dintre constructiile civile, publice sau private.