In prezent, nu mai este dificil sa gasesti toalete cu dizabilitati in locuri publice, cum ar fi piete, parcuri, centre de divertisment, spatii deschise si chiar in cadrul acelorasi case, unde s-au vazut locuri de cazare pentru membrii familiei care au anumite dizabilitati.
Aceste adaptari se datoreaza nenumaratelor campanii de incluziune care s-au facut in intreaga lume. Incluziunea este o viziune sociala care este incadrata in abordarea drepturilor si in evaluarea diversitatii, bazata pe cunoasterea faptului ca suntem cu totii diferiti si ca putem interactiona, relationa si imbogati reciproc. Pentru persoanele cu disabilitati, se poate utiliza un scaun wc de camera.
Cunoasterea acestui lucru ne determina, de asemenea, sa avem in vedere si persoanele cu dizabilitati, anterior scarile, balustradele, scaunele, barierele erau atat de multe incat nu le permiteau sa se bucure de o zi in parc sau sa-si poata satisface nevoile fiziologice in mod independent.
Adaptari baie pentru persoanele cu dizabilitati
Desi nu credem, conditionarea si baile pentru persoanele cu handicap sunt importante pentru utilizarea zilnica si igiena personala, aceasta acopera aspecte precum autosuficienta celor care sufera de un handicap, siguranta si confortul pentru ei si pentru cei care ii ingrijesc (dupa caz).
Intr-o casa, adaptarea baii ar putea fi simpla prin plasarea elementelor necesare pentru siguranta persoanei care o va ocupa. In locurile publice exista spatii exclusive pentru intrarea scaunelor cu rotile si a bailor portabile la evenimentele de masa. Dar care sunt elementele, masurile sau caracteristicile pe care ar trebui sa le aiba baile adaptate?
Caracteristicile toaletelor cu handicap
Ca o prima caracteristica, putem mentiona ca dimensiunea poate fi un factor principal, dar in realitate exista mai multi factori care trebuie luati in considerare pentru adaptarea unei bai si ca este perfecta pentru a satisface nevoile celor care au nevoie de ea.
Masuri de baie pentru persoanele cu handicap
In general, masuratorile minime ale bailor cu handicap variaza in functie de factorii rotatiei unui scaun cu rotile, de exemplu, in mod normal, se are in vedere un diametru de 1,50 m, gandindu-se la un scaun cu rotile adult. Deci, masuratorile interne ale unei bai pentru persoanele cu handicap trebuie sa fie mai mari de 1,50m.
Conform reglementarilor din baile persoanelor cu handicap din mai multe tari, este necesara o masura minima de 1,70 m pe 1,70 m, cu suficient spatiu pentru a putea pune un scaun cu rotile si manevra in siguranta.
Distanta si inaltimea elementelor de baie
Trebuie luate in considerare designul mobilierului si spatiile care trebuie sa faca din acesta o baie functionala.
De exemplu, toaletele ar trebui sa permita deplasarea scaunului cu rotile si sa faciliteze miscarea de a se ridica sau de a sta pe toaleta.
Exista toalete adaptate pentru acest tip de nevoi, exista chiar si unele cu o deschidere frontala care faciliteaza igiena personala (simuland un bideu). Ca punct de sprijin, este esential sa aveti bare fixe sau pliabile; in unele locuri publice barurile sunt fixate, dar in adaptarea unei bai, este recomandabil sa aveti un fix, o pliere si sa facilitati miscarea utilizatorului.
Cum pot fi ameliorate problemele de imobilitate
A fi prea sedentar in timpul recuperarii dupa o interventie chirurgicala sau o procedura poate duce la complicatii suplimentare si probleme de sanatate. Sindromul de imobilitate se poate instala, determinand slabirea si contractarea muschilor, facand mai greu sa se miste din nou. Persoanele in varsta sunt in special predispuse la pericolele imobilitatii: 70% dintre adultii in varsta se confrunta cu declin functional dupa o spitalizare.
Efectele negative ale imobilitatii includ:
- Pierderea masei musculare, a fortei si a amplitudinii de miscare a articulatiilor
- Durere crescuta
- Probleme de echilibrare
- Osteoporoza
- Probleme intestinale si urinare
- Scaderea sanatatii/functiei cardiace
- Risc mai mare de tromboza venoasa profunda
- Hipotensiune arteriala posturala crescuta (tensiune arteriala scazuta cand stati in picioare dupa ce ati stat sau culcat)
- Probleme de memorie
- Cresterea anxietatii si a depresiei
- Perturbarea ciclului somn-veghe
Desi oboseala in timpul recuperarii poate face tentant sa stai in pat, acest lucru poate duce la un ciclu de inactivitate. Pe masura ce o persoana pierde masa musculara din cauza imobilizarii, ridicarea si miscarea pot deveni si mai obositoare, ceea ce duce la tendinta de a ramane sedentar. Inactivitatea continua duce la o recuperare mai lenta si la mai multa oboseala.
Daca stiti ca dumneavoastra sau o persoana draga veti fi in spital pentru o perioada lunga de timp, planificati din timp cum veti combate imobilitatea in timpul recuperarii.
Discutati cu medicii dumneavoastra si cu personalul de ingrijire despre cand dumneavoastra sau persoana iubita va veti putea ridica din pat si cum va puteti continua sa va miscati. Chiar si schimbarile mici pot face o mare diferenta. Iata cateva sfaturi:
Impachetati haine pentru a le purta in spital. Statul in pijamale sau in halat de spital este una dintre cele mai mari cauze ale imobilitatii. Schimbarea in haine de zi cu zi va poate face mai probabil sa va ridicati din pat si sa va miscati.