Accesul la o sursă de electricitate este indispensabil. Activităţile care se pot susţine astăzi fără curent electric, sunt foarte puţine. Pornind de la iluminat, până la aparatura şi la gadget-urile care se alimentează  la priză, toate necesită electricitate.  Ţinând cont de acest aspect, fiecare dintre noi va încerca să se pregătească cu soluţii eficiente,  pentru contextele  în care se produce o pană de curent.

Efectele negative ale unei pene de curent

Pana de curent este reprezentată de întreruperea alimentării reţelei electrice dintr-o anumită zonă, pe termen lung sau scurt.  O pană de curent de proporţii poate afecta infrastructura şi prezintă riscul de apariţie a situaţiilor de urgenţă, în care instituţiile importante nu ar mai putea funcţiona optim, de la telecomunicaţii şi intervenţie rapidă, până la spitale. De asemenea, o pană de curent va afecta şi mediile casnice,  într-o locuinţă totul  depinzând de sursa de electricitate.

Cum te protejezi de efectele negative ale unei pene de curent?

Prima şi cea mai importantă măsură de protecţie în faţa unei pene de curent, o reprezintă verificarea periodică a instalaţiei electrice, astfel încât aceasta să funcţioneze normal. De asemenea, este foarte important să se evite  improvizaţiile, modificările sau reparaţiile neautorizate, apelând la profesionişti ori de câte ori este nevoie. Se va evita total  supraîncărcarea  reţelei  electrice, precum şi  lăsarea  în funcţiune a aparaturii  care nu mai corespunde din punct de vedere tehnic.

Pentru zonele în care  penele de curent au o frecvenţă ridicată,  se recomandă găsirea celor mai eficiente soluţii în vederea asigurării unei surse de curent electric, astfel că un generator electric poate reprezenta cea mai bună variantă, dacă este ales corect şi raportat nevoilor impuse de consum. Se vor preveni astfel toate daunele generate de o pană de curent de lungă durată şi se vor meniţine  condiţiile optime de confort pentru utilizatori.

Ce este un generator electric?

Generatorul electric este reprezentat de un echipament care asigură curent electric, transformând energia chimică sau mecanică,  în energie electrică. Acest circuitul electric generat, va fi  direcţionat către punctele de interes, prin intremediul cablurilor, asigurându-se astfel electricitatea necesară iluminatului şi funcţionării aparaturii electrice din locaţia respectivă.

Generatorul electric funcţionează pe combustibil, motorină sau benzină, şi deţine o serie de componente, respectiv  motorul, un alternator, sistemul de combustibil, regulatorul de voltaj, sistemul de răcire şi eşapament, sistemul de lubrifiere, panoul de control, bateria şi carcasa, îmbunătăţite cu diferite accesorii şi sisteme de siguranţă.

Pentru uzul casnic, sunt recomandate modelele portabile, uşor de manevrat, un generator 1000W, putând constitui alegerea optimă, atât pentru energia necesară în interior, cât şi în curte.  Generatorul va fi poziţionat întotdeauna în afara casei, nu în interior.

Cum se alege generatorul potrivit?

Pentru a face alegerea cea mai bună şi sigură, un generator electric va fi ales ţinându-se cont de câteva criterii. Generatorul este ales în funcţie de putere, în urma efectuării unui calcul al puterii consumate de echipamentele electrice din casă, căruia i s-a adăugat şi  un extra necesar de putere, destinat protecţiei în cazul producerii fluctuaţiior. De asemenea, se ţine cont de tensiunea de alimentare. Aceasta trebuie să fie compatibilă cu tensiunea de alimentare a  locaţiei unde va fi folosit.

Un generator bine ales, respectându-se caracterul echipamentelor electrice din casă, va oferi siguranţa că va putea  face faţă penelor de curent, asigurând electricitate în vederea bunei funcţionări a sistemului de iluminat şi a aparaturii electrice. Astfel, confortul şi funcţionalitatea unei case nu vor fi afectate.

Dacă locaţia are nevoie de o sursă masivă de curent, un generator curent 5kW pe motorină,  se poate constitui într-o alegere optimă, având capacitatea de a asigura electricitate pentru mulţi consumatori.

0 Shares:
You May Also Like