Energia solara, datorita puterii si constantei sale, este una dintre cele mai fiabile si utilizate energii alternative de astazi. In ciuda recastigarii mai multa putere si popularitate in ultimii ani, este o tehnologie care a fost pe piata de mai mult de 5 decenii. Cu aproape un secol in urma, pe 4 aprilie 1931, The New York Times si-a anuntat sosirea cu un titlu pe care scria “Utilizarea energiei solare este o solutie apropiata”.

Astazi, potrivit Comisiei de Reglementare in Domeniul Energiei (CRE), numai in 2018, 94.844 de acoperisuri aveau panouri solare in Mexic. O cifra care se preconizeaza ca va creste la 649.877 pana in 2023, ceea ce va insemna o crestere de aproximativ 590 la suta fata de suma inregistrata in 2020.

Aceasta crestere nu este accidentala, ci se datoreaza unei tranzitii globale catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon, un gaz care, impreuna cu alti combustibili fosili, este daunator pentru mediu si una dintre principalele cauze ale incalzirii globale. Panourile solare sunt deja un element cheie in aceasta lupta, deoarece au beneficii multiple.

 

 MARI BENEFICII ALE PANOURILOR SOLARE

Luis Mendoza, managerul departamentului de electricitate de la Home Depot, scoate in evidenta cinci mari beneficii ale tehnologiei panourilor solare.

  1. Inepuizabila. Energia solara este produsa de lumina, fotovoltaice sau caldura de la soare, termica solara, pentru producerea de energie electrica sau producerea de caldura. Prin urmare, este inepuizabil si reinnoibil.
  2. Putere mare. Suprafata Pamantului primeste 120.000 de terawati de iradiere solara, ceea ce inseamna de 20.000 de ori mai multa putere decat are nevoie planeta. In plus, potrivit Uniunii Oamenilor de Stiinta ingrijorati (UCS), doar 18 zile de iradiere solara pe pamant contin aceeasi cantitate de energie ca cea acumulata de toate rezervele de carbune, petrol si gaze naturale din lume.
  3. Economii pe termen scurt. Dupa investitia initiala, care poate varia in functie de marime sau de cate panouri sunt instalate, puteti obtine o economie de pana la 90 la suta la factura de energie electrica. Acest lucru ar insemna o schimbare radicala, deoarece, potrivit ONU, 40% din energia globala este consumata de cladiri, iar acestea genereaza o treime din emisiile de carbon.
  4. Intretinere usoara. Singurul lucru pe care panourile solare trebuie sa functioneze corect este sa fie fara praf. In plus, multe companii implicate in aceasta afacere au serviciul de mentenanta inclus in achizitie.
  1. Disponibil pentru toata lumea. Acest tip de energie poate fi folosit aproape oriunde in lume. Mexicul are un mare potential de a produce energie solara la domiciliu, deoarece, potrivit Institutului Mexican pentru Competitivitate (IMCO), 70 la suta din teritoriu este viabil pentru a instala panouri solare. Speicalistii ro iti vor pune intrebarile potrivite si vor face o recomandare concreta bazata pe raspunsul tau.

Datorita popularitatii sale in crestere, devine din ce in ce mai usor sa gasesti companii care vand si instaleaza panouri solare, inclusiv retailerul de sort orange The Home Depot. Potrivit lui Luis Mendoza, atat in magazinul fizic, cat si in cel online puteti gasi sisteme fotovoltaice ale unuia sau a doua panouri solare. Fiecare panou este capabil sa genereze pana la 70 kWh bilunar.

Detalii despre panourile solare mai putin cunoscute

Cercetarile efectuate de Imperial College London au aratat ca eficienta panourilor solare este imbunatatita prin acoperirea suprafetei semiconductoarelor care primeste lumina cu nanocilindri de aluminiu , similar cu crestele de pe blocurile Lego .

Lumina imprastiata calatoreste apoi pe o cale mai lunga in semiconductor, absorbind mai multi fotoni pentru a fi convertiti in curent. Desi acesti nanocilindri au fost folositi anterior (aluminiul a fost precedat de aur si argint), imprastierea luminii a avut loc in regiunea infrarosu apropiat si lumina vizibila a fost absorbita puternic.

S-a descoperit ca aluminiul a absorbit partea ultravioleta a spectrului, in timp ce partile vizibile si in infrarosu apropiat ale spectrului au fost imprastiate de suprafata aluminiului. Acest lucru, sustine cercetarea, ar putea reduce semnificativ costurile si ar putea imbunatati eficienta, deoarece aluminiul este mai abundent si mai putin costisitor decat aurul si argintul.

Cercetarea a mai remarcat ca cresterea curentului face ca panourile solare cu pelicula mai subtire sa fie fezabile din punct de vedere tehnic, fara a „compromite eficienta conversiei puterii, reducand astfel consumul de materiale”.

Majoritatea modulelor solare sunt produse in prezent din celule solare din siliciu cristalin (c-Si) realizate din siliciu multicristalin si monocristalin . In 2013, siliciul cristalin a reprezentat mai mult de 90% din productia fotovoltaica la nivel mondial, in timp ce restul pietei generale este alcatuita din tehnologii cu pelicula subtire care utilizeaza telurura de cadmiu , CIGS si siliciul amorf

Tehnologiile solare emergente de a treia generatie folosesc celule avansate cu pelicula subtire. Acestea produc o conversie de eficienta relativ ridicata la un cost mai mic in comparatie cu alte tehnologii solare.

De asemenea, celulele multi-jonctiuni dreptunghiulare (MJ) cu costuri ridicate, de inalta eficienta si compacte sunt de obicei utilizate in panourile solare de pe nave spatiale , deoarece ofera cel mai mare raport de putere generata per kilogram ridicat in spatiu.

Celulele MJ sunt semiconductoare compusi si sunt facute din arseniura de galiu (GaAs) si alte materiale semiconductoare. O alta tehnologie fotovoltaica emergenta care utilizeaza celule MJ este concentratorul fotovoltaic (CPV).

0 Shares:
You May Also Like