Ustensilele de bucatarie (si igiena lor corecta) sunt extrem de importante in sanatatea noastra, deoarece ne insotesc practic in fiecare dintre mesele noastre, iar atunci cand nu sunt curatate sau depozitate corespunzator ne expun la bacterii si germeni care sunt capabili sa ne imbolnaveasca de sistemul digestiv.
Puteti avea cele mai scumpe farfurii, oale, tigai, pahare si tacamuri, dar daca nu le dati o igiena adecvata sau nu le depozitati corespunzator, acest lucru nu conteaza deloc. Acestea sunt cele mai importante doua aspecte ale ustensilelor pe care le folosesti pentru a te hrani zilnic: igiena si depozitarea.
Acum, revenind la tema centrala, trebuie remarcat faptul ca ustensilele de bucatarie cuprind toate acele instrumente pe care le folosim de la prepararea alimentelor, ceea ce folosim pentru a ne servi si, de asemenea, pentru a stoca alimente inainte sau dupa preparare.
Acest lucru inseamna ca ustensilele de bucatarie includ recipiente din plastic sau sticla in care depozitati ingredientele, placi de tocat, unelte de preparare a puterii, ustensile pe care le utilizati pentru a servi, tavi, pensete si chiar acele vase din plastic in care facem gheata.
Daca incercam sa mentionam fiecare dintre ustensilele de bucatarie care exista de obicei intr-o casa medie, lista va fi practic infinita, deoarece, in plus, ele variaza in functie de cultura si, de asemenea, de obiceiurile oamenilor.
Recomandari pentru depozitarea ustensilelor de bucatarie
Igiena ustensilelor de bucatarie nu se reduce doar la spalarea lor cu o masina de spalat vase buna, depozitarea este cruciala pentru ca germenii eliminati sa nu se inmulteasca Stiti daca va depozitati corect ustensilele dupa ce sunt curate? Esti sigur despre asta? Iata cateva recomandari de care sa le poti tine cont si sa te asiguri ca fie te expui pe tine si familia ta la factori patogeni:
- – Nu depozitati ustensile umede.Apa este un teren excelent de reproducere pentru bacterii, ciuperci si asa mai departe. De aceea, este important sa va asigurati ca scurgeti ustensilele foarte bine inainte de a le usca si depozita.
Ti s-a intamplat ca atunci cand iei un vas de unde il pastrezi, sa aiba o textura moale? Acest lucru este creat de umiditate si alti factori. Cand se intampla acest lucru, nu este suficient sa-l curatati cu un prosop, este recomandabil sa-l spalati din nou, ceea ce va insemna ca veti fi pierdut practic resurse (timp, apa si sapun).
Ustensilele trebuie uscate bine cu un prosop curat inainte de a le depozita in sertare. In cazul in care acest pas este obositor, puteti avea un spatiu in care se pot usca la liber in contact cu aerul. Vezi aici set 4 cleme pentru pungi alimentare, Multicolore.
- – Sertare si spatii de depozitare curate in mod corespunzator.Acesta este un lucru pe care in multe cazuri il trecem cu vederea, dar care este necesar pentru a mentine igiena corecta a ustensilelor. Unii ar putea crede ca aceste locuri nu se murdaresc pentru ca sunt adapostite si pentru ca sunt folosite doar pentru a stoca ustensile deja curate si uscate.
Cu toate acestea, nici o suprafata nu este pentru totdeauna lipsita de bacterii care nu pot fi percepute de ochii nostri.
Ce poate transmite o casa dezordonata despre proprietarul ei?
Deci, ce ii face pe oamenii ordonati si dezordonati diferiti? Sunt unii oameni doar nascuti cu personalitati care prefera ordinea, in timp ce altii se bucura de haos? In timp ce unii ar putea sugera ca o camera aglomerata este un semn al unei minti aglomerate, cei care prefera acest tip de mediu nu sunt neaparat dezorganizati.
In unele cazuri, biroul unei persoane poate arata ca o mizerie amestecata, presarata cu hartii, plicuri si dosare. Cu toate acestea, ei par sa stie intotdeauna exact unde este fiecare articol cand au nevoie de el.
Unii dintre cei mai creativi si productivi oameni par sa prospere in acest tip de mediu.
Faimosul psihanalist Sigmund Freud a fost odata atribuit ca a spus: „Nu curatati mizeria. Stiu exact unde este totul.”
Daca ai o camera perfect ingrijita si ordonata este ceea ce te inspira si te ajuta sa te simti productiv si creativ, ar putea insemna ca ai ceea ce este cunoscut ca o personalitate de tip A. Persoanele cu acest tip de personalitate tind sa fie perfectionisti. A avea totul la locul sau ajuta la indeplinirea nevoii lor de ordine si control.
Dar daca ai tendinta de a fi mai relaxat in abordarea treburilor casnice si a ingrijirii, ar putea insemna ca ai mai mult un tip de personalitate de tip B. Persoanele cu acest tip de personalitate sunt mai relaxate decat omologii lor de tip A. In loc sa se concentreze pe atingerea perfectiunii, ei sunt mai atrasi de idei, experiente si creativitate.
Si exista cercetari care sustin ideea ca dezordinea are si un avantaj. Kathleen Vohs, Ph.D., si colegii ei de cercetare au facut o serie de experimente despre psihologia dezordinei. Ei au descoperit ca, in timp ce munca intr-o camera ordonata a incurajat comportamente precum generozitatea si alimentatia sanatoasa, lucrul intr-un mediu dezordonat a condus de fapt la o mai mare creativitate.
Deci, desi ordinea ar putea fi o calitate aspirationala, cercetarile au aratat, de asemenea, ca exista cateva avantaje in a fi dezordonat. Daca aveti tendinta de a avea o camera dezordonata, iata cateva posibile avantaje sustinute de cercetarile psihologice.