Siropul de agave este un ingredient frecvent intalnit in coacerea vegana, in gatit si in prepararea dulciurilor. Sirop de agave fara zahar si gluten, 350 gr se mai numeste si “nectar de agave”, insa ambii termeni definesc siropul dulce care provine din planta de agave.
Agave este un substitut excelent al mierii pentru vegani, avand o dulceata similara cu o consistenta usor mai subtire decat mierea. Este un accesoriu fabulos pentru camara ta vegana, deoarece are multiple aplicatii.
De unde provine
Nectarul sau sirop de agave fara zahar si gluten, 350 gr este obtinut din sucul extras din frunzele plantei de agave. Siropul este de obicei derivat din seva plantei de agave tequilana sau din planta de agave salmiana. Agave cruda, care nu a fost incalzita la peste 117° F, este un ingredient comun in retetele “raw vegane”.
Este considerat de unele persoane ca fiind o alegere mai sanatoasa decat zaharul alb rafinat, deoarece are un indice glicemic mai mic decat zaharul rafinat. Cu toate acestea, agavele contin totusi cantitati mari de fructoza si trebuie consumate cu moderatie.
Cat de dulce este
Agave este de 1,6 ori mai dulce decat zaharul si poate fi folosita in locul zaharului, melasei sau mierii. Este un adaos perfect la retetele in care este nevoie de o usoara doza de dulceata, cum ar fi condimentele si bauturile reci, cum ar fi ceaiul cu gheata indulcit.
De asemenea, puteti folosi agave ca sirop pentru cele mai bune alimente, cum ar fi fulgii de ovaz, clatitele sau vafele.
Soiuri
Siropul de agave se gaseste in cateva varietati, de la cele mai deschise la cele mai intunecate, atat in ceea ce priveste culoarea, cat si aroma. Agavele inchise la culoare sunt minunate pentru a adauga o culoare puternica (si aroma) produselor de patiserie si deserturilor inchise la culoare, cum ar fi budinca de ciocolata.
Agavele usoare functioneaza bine atunci cand doriti o nota de dulceata, dar nu multa culoare, cum ar fi in prajiturile cu branza vegane. Aveti grija cand coaceti cu agave in loc de zahar ca produsele de patiserie facute cu agave vor parea mai inchise la culoare decat cele coapte cu zahar brun sau zahar din sfecla.
Sirop de substitutie
Siropul de agave poate fi, de asemenea, utilizat ca inlocuitor al siropului de porumb in multe retete de dulciuri, cum ar fi bomboanele si caramele vegane. Poate fi usor de aromat si folosit ca indulcitor pentru cafea sau cocktailuri, la fel ca si in cazul unui sirop simplu. Adaugati o pastaie intreaga de vanilie intr-o sticla de agave limpede si lasati-o sa stea timp de 1 luna.
Agitati usor pentru a crea un sirop simplu delicios, cu aroma de vanilie, pe care il puteti adauga la ceai, cafea si multe altele. Cautati agave in magazinele de produse naturiste din interior sau in sectiile de produse naturiste din majoritatea magazinelor alimentare.
Siropul de agave este stabil si se gaseste, de obicei, alaturi de alti indulcitori alternativi, cum ar fi siropul de orez brun si zaharul de palmier de cocos. Se pastreaza intr-un recipient etans intr-un loc racoros si intunecat sau in frigider pentru a-si pastra prospetimea.