Adesea perceput ca o constrangere, ITP Cluj Napoca este un pas esential si obligatoriu in viata unui automobil. Fiecare sofer stie ca aceasta verificare ar trebui sa fie efectuata la a treia aniversare a noului vehicul, apoi in ritm la fiecare doi ani (daca este revandut, trebuie sa aiba mai putin de 6 luni). Caracterul sau obligatoriu nu exclude importanta sa pentru asiguratori, iata explicatiile.

Ce obiective?

Pentru a aborda importanta controlului tehnic fata de asiguratori, este bine sa incepem prin a-i descifra obiectivele. In primul rand, este vorba de a detecta problemele tehnice ale masinii pentru a evita accidentele pe drum. Este o practica efectuata de un centru de control autorizat si care va dura in general intre 30 si 45 de minute.

In ochii legii, incalcarea acestei obligatii echivaleaza cu o amenda precum si cu imobilizarea masinii tale, ceea ce va atrage mai multe costuri. In ceea ce priveste asigurarea, lipsa controlului tehnic va avea consecinte negative in cazul unui accident.

Pe partea asigurarilor

In contractul tau de asigurare auto, exista o garantie de Raspundere Civila care iti permite sa fii rambursat in caz de paguba cauzata unui tert in urma unui accident, chiar daca inspectia tehnica a vehiculului tau nu este la zi.

Daca, totusi, un defect care nu a putut fi detectat in timpul inspectiei lipsa este cauza accidentului, compania de asigurari poate refuza sa iti plateasca despagubiri chiar daca ai incheiat o asigurare pentru toate riscurile.

Asadar, retine ca absenta controlului tehnic reprezinta pentru asigurator un motiv care poate duce la nulitatea contractului tau. Asa ca nu uita sa faci calatoria la mecanic la timp pentru a economisi bani in cazul unei probleme si mai ales pentru siguranta ta.

Control

In timpul acestei inspectii tehnice periodice, controlorul verifica daca vehiculul tau indeplineste toate cerintele legale. Sunt verificate diferite elemente esentiale:

  • Masina ta este identificata: numarul de inmatriculare si numarul de sasiu.
  • Gazele de evacuare sunt verificate pentru a vedea daca sunt daunatoare mediului.
  • Se verifica si sistemul complet de franare, precum si starea anvelopelor, rotilor si axelor.
  • Controlerul asigura ca vizibilitatea este optima (geamuri, oglinzi) si ca luminile functioneaza corect.
  • In sfarsit, se verifica directia, suspensia, sasiul si caroseria.

Majoritatea vehiculelor sunt refuzate din cauza directiei, suspensiei, luminilor sau franelor defecte.

Daca acesta este cazul tau, trebuie sa rezolvi problema, apoi sa mergi din nou la controlul tehnic.

Un ultim sfat

In termen de maximum doua luni de la inspectia tehnica, trebuie efectuata o a doua vizita pentru a verifica punctele care au fost notate ca neconforme in urma reparatiilor pe care le-ai efectuat. Cu toate acestea, este posibil sa eviti acest lucru verificand tu in prealabil diverse lucruri, cum ar fi: verificarea starii anvelopelor tale, testarea reglajului si functionarea corecta a luminilor, centurile de siguranta, stergatoarele de parbriz, claxonul.

De asemenea, poti analiza eventualele scurgeri de la vehiculul tau (combustibil, ulei de motor etc.), poti verifica atasarea placutelor de inmatriculare si a oglinzilor sau chiar sa verifici deschiderea si inchiderea portbagajului, capota si usile vehiculului.

0 Shares:
You May Also Like