Masinile agricole au devenit parte integranta din viata de zi cu zi a fermierilor. Cu toate acestea, acest lucru a fost posibil doar printr-un proces indelungat de dezvoltare tehnologica. Aceasta evolutie a agriculturii a facut posibila hranirea unei populatii in continua crestere.

Datorita mecanizarii si tratamentelor aplicate culturilor, un agricultor poate recolta astazi cu aproape 3.000 de kilograme mai mult grau decat acum cateva secole.

Evolutia tehnologica a echipamentelor agricole a mers intotdeauna mana in mana cu cautarea unei productivitati mai bune si a unor randamente sporite. Fiecare inovatie pe care producatorii agricoli o dezvolta urmareste acest obiectiv.  Pe Agronord.ro se pot gasi mai multe tipuri de utilaje agricole.

Diferente intre masini si echipamente agricole

Masinile si echipamentele agricole sunt utilizate in mod interschimbabil. Utilajele sunt responsabile pentru intoarcerea sau curatarea solului, insamantarea si defrisarea terenului. Pe de alta parte, echipamentele agricole sunt utilizate pentru arat, plivit, pulverizat si fertilizat. O a treia categorie este cea a instrumentelor. Acestea sunt folosite pentru sapat, incarcarea solului, dezgroparea radacinilor, smulgerea buruienilor, forarea solului etc.

Utilaje agricole si utilizarea lor

In agricultura, exista multe tipuri diferite de utilaje si echipamente care sporesc productivitatea unei ferme. Acestea au numeroase functii: aerisirea solului, indepartarea buruienilor, insamantarea… Cele mai des folosite masini agricole – si cu siguranta cele mai utile pe teren – sunt urmatoarele:

  1. Tractor

Tractorul este, fara indoiala, cel mai utilizat utilaj dintr-o ferma. Acesta poate fi pe roti sau cu lant. Tractorul cu lant – sau tractorul cu senile – asigura o mai buna stabilitate pe camp. Este proiectat sa se deplaseze cu usurinta pe teren si are puterea de tractiune necesara pentru a efectua sarcini agricole de mari dimensiuni, chiar si pe terenuri innamolite. Tractorul pe roti poate circula pe drumuri si ruleaza cu o viteza mai mare decat tractorul cu lant.

  1. Combina de recoltat

Combina este o masina agricola cu un pieptene de taiere pentru a taia plantele de cereale mature si o grebla lunga care se deplaseaza in fata masinii pe un arbore orizontal.

  1. Freza

Acesta este un utilaj cu o singura axa, actionat de un ghidon. Freza este versatila, in functie de numeroasele game care au fost dezvoltate. Este utilajul ideal pentru fermele mici, desi poate fi utilizat si pe parcele relativ mari, daca este echipat cu un scaun pentru sofer.

Diferitele tipuri de echipamente agricole

Echipamentele agricole includ o gama de instrumente pentru cultivarea, stropirea si fertilizarea solului. Puteti gasi orice utilaj si echipament agricol, dar si piese, pe

  • Plugul

Plugul este o piesa de echipament agricol conceputa pentru a face brazde in pamant. Acesta este format dintr-o lama, o coasa, o coasa, un toc, un pat, o carma si un maner, care sunt folosite pentru a taia si a nivela solul, pentru a sustine piesele plugului, pentru a fixa tractiunea si pentru a servi drept maner.

  • Presa de baloti

Functia presei de balotat este de a face baloti de paie, cereale si alte ierburi pentru furaje.

  • Pulverizator

Acest instrument are un rezervor de lichid, o pompa de presiune, o supapa si o duza din care iese lichidul care trebuie pulverizat, fie ca este vorba de un insecticid, un fungicid sau un erbicid. Un pulverizator portabil este asezat pe spatele fermierului – iar acesta poarta o masca de protectie pentru a evita inhalarea substantei pulverizate.

  • Semanatoare si distribuitor de ingrasaminte

Acestea sunt doua echipamente agricole dezvoltate pentru a planta seminte si a distribui mai usor si mai rapid ingrasaminte si fertilizatori. Dispozitivul de imprastiere a ingrasamintelor este alcatuit din trei parti principale: buncarul (rezervorul de ingrasaminte), tubul de cadere a ingrasamintelor si distribuitorul de ingrasaminte.

  • Grapa

Acest echipament agricol este utilizat pentru a sparge si a faramita bulgarii de pamant. Grapa este compusa dintr-un cadru, care poate fi din lemn sau metal, dintii si dispozitivul de prindere care o leaga de tractor.

Cele mai recente inovatii in agricultura

In agricultura, inovatiile sunt in permanenta in magazine. Producatorii isi imbunatatesc constant modelele pentru a le permite fermierilor sa fie mai performanti, jucand astfel pe tehnicitatea produselor lor.

Inovatiile se regasesc in gamele de instrumente de pulverizare care trebuie sa ofere o protectie tot mai mare pentru utilizator, fiind in acelasi timp ecologice. Cele mai cunoscute marci si companii de pe piata isi continua cercetarile in domeniul dispozitivelor de pulverizare automata.

Pe langa adaptarea la problemele de mediu, masinile agricole vor suferi o revolutie din punct de vedere electronic. Software-ul si robotica vor fi capabile sa identifice plantele, umiditatea solului si starea nutrientilor si sa adapteze culturile la variabilele climatice, cum ar fi umiditatea, temperatura, viteza vantului, precipitatiile etc. Fermierii vor putea, de asemenea, sa scaneze cerealele si sa detecteze rapid pierderile de recolta.

Producatorii cauta, de asemenea, sa ofere game mai ecologice de masini agricole. New Holland studiaza deja un prototip de motor alimentat cu hidrogen. Masinile agricole vor trece probabil printr-o revolutie tehnologica in urmatorii 10 ani, ceea ce va duce la schimbari in tehnicile de productie.

0 Shares:
You May Also Like