Somon, pastrav, merluciu,… care mai de care mai diferite. Acum, toate aceste alimente au ceva in comun: efectele lor benefice asupra sanatatii. Daca nu sunteti foarte “prietenos”cu pestele, atunci veti gasi motive importante pentru a consolida legaturile cu aceste alimente. Consumul de fructe de mare este una dintr cele mai sanatoase alegeri.
Te ajuta sa pierzi in greutate
In general, pestele contine mai putina grasime decat carnea. Acum, amintiti-va ca pestele alb (merluciu, cod sau monkfish) contribuie mult mai putin decat pestele albastru (sardine, ton sau somon). Si, in plus, grasimea pe care o ofera este mult mai sanatoasa decat cea a pestilor.
Cantitatea de calorii pe care o are pestele tau va depinde de modul in care il gatesti. Mai bine la gratar, aburit sau copt decat prajit.
Promoveaza dezvoltarea intelectuala
Pestele este una dintre principalele surse de minerale, cum ar fi zincul sau fosforul, si vitamina A, B12 sau acidul folic, nutrienti implicati in concentrare, memorie si invatare.
Pestii uleiosi, cum ar fi macroul, hamsie sau sardine, sunt perfecti pentru activarea abilitatilor cognitive.
Intareste-ti oasele
Exista specii ale caror spini sunt, de asemenea, mancati, practic cei mai mici. Sardinele sau hamsiile proaspete sau conservate va permit sa le mancati intregi si sa aveti o cantitate suplimentara de calciu pentru oasele dvs. La fel de mult ca un pahar de lapte!
Nu uita sa incluzi in dieta ta alimente care contin vitamina D (lactate, somon sau ou) care ajuta la asimilarea bine aportului calciului. Pentru a spune cel mai putin.
Ai grija de inima ta
Pestii albi protejeaza sanatatea inimii noastre. Pe de o parte, primele abia contin grasimi (nu depaseste 2% din greutatea sa), iar pe de alta parte, grasimea celui albastru, in special acizii grasi polinesaturati, este benefica pentru sanatatea cardiovasculara.
- Grasimea din pestele albastru creste nivelul colesterolului hdL (“bun”), scade nivelul colesterolului LDL (“rau”) si, prin urmare, minimizeaza riscurile bolilor cardiovasculare.
Usor de digerat
Pestele are putine proteine fibroase si putin colagen in comparatie cu carnea. Cu cat un aliment are mai putin colagen, cu atat este mai delicat. De aceea, o felie de merluciu este mai moale decat o friptura de carne si va va costa mult mai putin sa digerati.
Stomacurile delicate au in diferitele tipuri de pesti multe optiuni pentru a avea grija de ele insele. Ganditi-va ca intre diferite specii si moduri de a le gati posibilitatile sunt nelimitate.
Dar pentru ca acest lucru sa fie asa, este important cum il pregatiti si cu ce il insotiti. Este de putin folos sa gatiti peste la gratar, daca garniturasunt cartofi prajiti. Opteaza pentru legume aburite, cereale integrale, cartofi copti.
Hraneste muschii
Pestele are o doza buna de proteine, la fel de mult ca si carnea sau ouale. Acest nutrient este deosebit de important pentru recuperarea muschilor dupa exercitii fizice si pentru ca organele sa fie mentinute si dezvoltate in mod corespunzator.
Consumul de peste in randul copiilor este esential pentru cresterea lor.
Alimente pe care sa le consumi pentru o dieta sanatoasa
Portocale
„Au un continut scazut de calorii, bogate in fibre si vitamine A si C. Au, de asemenea, alte vitamine, minerale si antioxidanti si au fost legate de multiple beneficii pentru sanatate. In plus, tuturor copiilor mei le plac, asa ca este ceva despre care putem fi de acord cu totii.” – Bob Canter , profesor de chirurgie la UC Davis Division of Surgical Oncology.
Afine
„Afinele sunt congelate excelente, deoarece va vor raci fulgii de ovaz cu fibre bonus si antioxidanti. Contin resveratrol, precum vinul rosu, fara alcool, mahmureala sau calorii suplimentare.” – Alex Nella, medic dietetician pediatru.
Dieta mediteraneana
„Stim ca starea fizica va ajuta sanatatea mintala, asa ca, in general, mancati pe tot parcursul zilei si nu ratati mesele si nu depindeti prea mult de gustari. In mod ideal, consumati o dieta in stil mediteranean cu carne slaba si multe legume si asigurati-va ca iti mentii greutatea intr-un interval sanatos.” – Peter Yellowlees , profesor de psihiatrie generala si ofiter sef de sanatate la UC Davis Health
Ciocolata
„Nu este nimic in neregula cu o recompensa alimentara ocazionala, motiv pentru care ciocolata este atat de des considerata un „aliment sanatos”, atata timp cat nu iei obiceiul de a manca confortabil!” – Peter Yellowlees , profesor de psihiatrie generala si ofiter sef de sanatate la UC Davis Health
Quinoa
Este un bob gustos pe care il poti gati in preparate sarate sau dulci. Este bogat in fibre si proteine si are un indice glicemic scazut in comparatie cu alti carbohidrati.” – Brandee Waite , director al bursei de medicina sportiva UC Davis
Leguminoase
„Leguminoasele precum nautul (fasolea garbanzo) sunt o gustare sanatoasa excelenta, care poate oferi de fapt multa aroma, in functie de modul in care le pregatiti. Imi place sa fac hummus jalapeño-cilantro sau chiar sa prajesc orice ardei sunt in sezon si sa ii incorporez intr-un hummus. Folosirea hummus-ului ca pur si simplu o baie sanatoasa sau pentru a adauga un profil de aroma oricarui wrap sau sandvis in loc de un tartinat pe baza de maioneza poate avea ca rezultat o masa sanatoasa si savuroasa.” – Santana Diaz , bucatar executiv UC Davis Health.