Importanta copiilor care frecventeaza gradinita

Faptul ca cei mici frecventeaza o gradinita are avantaje importante pentru dezvoltarea lor. Nu numai ca invata sa fie disciplinati, dar isi intaresc abilitatile sociale si cognitive.

 

 Vrei sa afli mai multe despre asta?

Gradinita este un spatiu scolar al carui obiectiv este promovarea muncii educationale si a activitatilor legate de cresterea si dezvoltarea copiilor. In medie, intrarea in acest sistem are loc intre 4 si 5 ani, desi depinde de abilitatile psihologice si sociale si de cerintele fiecarei tari. La  Gradinita Sector 1 vei gasi mediul perfect pentru copilul tau.

Desi este adevarat ca educatia ar trebui sa inceapa de la familie, profesorii sunt cei care completeaza si consolideaza practicile parentale adecvate si dezvoltarea cognitiva, sociala si emotionala a copilului ca entitate in mediul care il inconjoara. De ce este atat de important ca cei mici sa vina mai devreme la aceste centre?

La gradinita dobandesc abilitati sociale

Cand copiii incep sa-si dezvolte abilitatile sociale, ei nu numai ca castiga prieteni, ci si alte tipuri de cunostinte. Interactionand, ei invata sa stabileasca reguli si sa ia decizii. Prin prietenie sunt capabili sa experimenteze frica, furia, respingerea, agresiunea, printre alte emotii. La randul sau, acest lucru ii ajuta sa inteleaga ce este potrivit si ce nu.

Ei incep sa vada cum este pozitionarea sociala, puterea, situatiile in care sunt necesare comportamente diferite, ce este corect si ce nu si sentimentul de apartenenta la un grup. In special, la gradinita invata sa se compare cu alti copii – care sunt mai mari, mai rapizi sau mai destepti – si sa incurajeze construirea stimei de sine.

Prieteniile sunt o nevoie fireasca, reflectata prin timpul pe care il petrec in activitati de impartasire. In acest stadiu, astfel de relatii se bazeaza pe tovarasia pe care o au.

Gradinita joaca un rol important in dezvoltarea abilitatilor sociale ale copilului.

Ei invata sa fie disciplinati

Disciplina joaca un rol fundamental in dezvoltarea integrala a copiilor. Nu numai ca le consolideaza abilitatile sociale si securitatea, dar le permite sa se adapteze la multe situatii din mediul lor.

Acest lucru se datoreaza faptului ca scoala are un set de reguli explicite si implicite pentru a reglementa activitatea si relatiile membrilor comunitatii pe care ii formeaza.

Potrivit lui Cubero, in articolul sau “Disciplina in clasa: reflectii asupra proceselor de comunicare”, regulile se invart in jurul sigurantei personale a copiilor, pentru a crea o posibilitate de a lucra intr-un mediu de invatare.

Incalcarea acestor reguli poate crea haos. Prin urmare, profesorii, ca specialisti in pedagogie, ii invata ca disciplina este importanta pentru mentinerea armoniei in relatiile umane.

La randul lor, la gradinita invata disciplina pentru ca regulile sunt putine, simple si clare si sunt intr-un vocabular adecvat nivelului intelectual al elevilor. In plus, acestea sunt aplicate in mod constant prin tehnici de sustinere, prevenire si corectare.

  • Preventia urmareste sa minimizeze sau sa previna problemele din clasa si din scoala.
  • Strategiile de suport sunt strategii de reglare a comportamentului in fata comportamentelor care contravin codului.
  • Masurile corective sunt resursele pentru a invata caexista consecinte atunci cand regulile sau orientarile nu sunt indeplinite.

La gradinita invata sa creeze rutine in afara casei

Toata lumea are nevoie de rutina. Acestea ajuta la organizarea vietii si la evitarea haosului. Copiii cresc mai disciplinati si mai structurati, desi este recomandabil sa se caute echilibrul pentru a evita rigiditatea si tediul.

A fi acasa tot timpul poate provoca plictiseala, iar copiii trebuie sa-si cunoasca imprejurimile. O optiune excelenta de a pleca de acasa este sa mergi la gradinita si sa o integrezi in rutina ta dupa cum urmeaza:

  • Treziti-l la ora 6:20 a.m.
  • Ridica-l din pat la ora 6:30.
  • Merge la baie, imbracati-l, spalati-l pe dinti si iesiti cu el din casa la ora 6:50.
  • Mic dejun sau pranz in masina.
  • Luati-l de la gradinita la ora 16:00.
  • Timp de joc de la 16:00 la 17:00
  • Pregatiti cina la ora 17:00, cina la ora 17:45.
  • Ora baii la ora 18:30
  • Petreceti timp impreuna la ora 19:00.
  • Uita-te la TV de la 19:30 la 20:00
  • Mergeti cu el la baie si mergeti apoi la culcare la ora 21:00.

Trecerea prin gradinita ii ajuta, de asemenea, pe copii sa invete sa mentina rutine sanatoase.

Gradinita pune bazele neurologice ale invataturilor care vor veni

Neurostiinta a aratat ca nu exista o separare intre gandirea logico-rationala si intuitie si emotie. Toate acestea sunt combinate intr-o gradinita care exploreaza dimensiunea cognitiva a artei si a jocului.

Prin muzica, dans, pictura, teatru, poezie, desen, copiii pot comunica emotional diverse continuturi. Copilul invata jucandu-se si explorand o lume noua. Gradinita este loul in care cei mici isi dezvolta anumite abilitati pe care acasa nu si le poate explora, isi fac prieteni noi, invata sa se descurce pe cont propriu si sa isi dezvolte capacitatea de a imparti. La gradinita, copiii sunt pregatiti pentru scoala, sunt informati in permanenta, devenind asemenea unui burete, absorband rapid informatii noi.

 

 

0 Shares:
You May Also Like