Dintre cele sapte sacramente ale Bisericii Catolice, taina Botezului este, fara indoiala, cea mai importanta. In acest articol vom vedea ce este Botezul si ce sens are pentru catolici.

Ce este Botezul?

Botezul este primul sacrament al iertarii pacatelor si al temeliei vietii crestine. Impreuna cu Confirmarea si Euharistia, ea formeaza sacramentele initierii si este poarta de acces catre restul sacramentelor.

Prin Botez, primim Duhul Sfant, suntem izbaviti de pacat si suntem incorporati in Biserica ca si Copii ai lui Dumnezeu.

Cuvantul botez vine din limba greaca si inseamna scufundare. Ritualul consta, printre altele, in scufundarea celor botezati in apa botezului.

Care este pacatul care sterge botezul?

Dupa pacatul lui Adam, intreaga omenire a fost afectata de pierderea sfinteniei originare cu care a fost creata de Dumnezeu. Prin taina Botezului, omul, care se naste pacatos, poate fi renascut spiritual si purificat de Duhul Sfant. Aceasta impartasanie sterge pacatul originar si il leaga din nou pe om de Dumnezeu.

Pe langa pacatul originar, botezul curata orice alte pacate comise de persoana care este botezata. Cu toate acestea, nu ne elibereaza de slabiciunile naturii umane.

Moartea si invierea in Hristos

“Prin botez am fost deci ingropati impreuna cu El in moarte, pentru ca, asa cum Hristos a inviat din morti prin actiunea prevestitoare a Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua.”

Pentru crestinism, actul de a se cufunda in apa simbolizeaza moartea vietii vechi si renasterea intr-o viata noua. Este o baie de regenerare si renovare a Duhului Sfant.

Cu Botezul, punem capat a ceea ce ne tine departe de Dumnezeu pentru pacatul originar si ne reconectam cu Dumnezeu prin Fiul Sau. Asa cum Isus a murit pe Cruce si a inviat la viata vesnica, tot asa si noi putem renaste la o viata noua in Hristos. Suntem empatici cu practicile care ne definesc de mai bine de 2000 de ani.

Botezul si Noul Legamant

Renasterea la o viata noua pe care ne-o da Botezul vine datorita Noului Legamant, in care Dumnezeu Il ofera pe Fiul Sau in jertfa pentru iertarea pacatelor noastre. Din Pastele Sau, Hristos deschide izvoarele botezului pentru toti oamenii.

Noul Legamant pe care Isus il realizeaza face parte din cadrul vechilor aliante descrise in Vechiul Testament.

Unul dintre ele este Legamantul cu Noe, in care Dumnezeu propune un nou inceput pentru umanitate prin crearea Chivotului. In acest episod, potopul este inteles ca un simbol care anticipeaza botezul.

Despicarea apelor Marii Rosii este interpretata si ca un semn al Botezului. In acest episod de carte a exodului, este relatat modul in care Dumnezeu elibereaza poporul israelit de sub dominatia egipteana si apoi stabileste legamantul cu Moise la Muntele Sinai. Pentru israeliti, deschiderea apelor inseamna sfarsitul vietii de sclavie.

Un alt episod semnificativ este traversarea raului Iordan in care, prin harul lui Dumnezeu, Iosua conduce poporul lui Israel in tara pe care dumnezeu i-a promis-o lui Avraam in Legamantul sau. In acest pasaj, Dumnezeu face, de asemenea, o minune cu apele raului care permite trecerea poporului.

In aceste momente cheie ale scripturii, putem vedea ca apa este prezenta in diferite evenimente care reprezinta trecerea de la o viata veche la o viata noua.

Alte obiceiuri dupa nasterea copilului

In multe culturi, proaspetele mame stau adesea acasa si isi iau o pauza de o luna pentru a se odihni si a se recupera. Desi femeile dupa nastere erau sfatuite in mod traditional sa nu isi spele parul sau sa nu se spele pe dinti (ceea ce, pentru a fi corect, ar fi putut provoca boli in zilele in care apa curata era greu de gasit), acele restrictii nu mai sunt la fel de populare. Alte restrictii, cum ar fi obtinerea unei amanari de la treburile casnice sau consumul de cantitati mari de alimente hranitoare, inca mai exista.

Traditia latino-americana, numita la cuarentena, incurajeaza femeile postpartum sa se odihneasca, sa manance anumite alimente (cum ar fi supa de pui) si sa evite alte alimente (cum ar fi mancarurile in mod evident picante) timp de 40 de zile. In China, traditia se numeste zuoyuezi (sau „a face luna”), iar mamele nou-nascutilor sunt sfatuite sa manance mancaruri copioase, cum ar fi pui, oua si ghimbir, si sa evite sa iasa in aer liber timp de o luna.

In ambele culturi, membrii familiei sau prietenii apropiati preiau sarcinile casnice, in timp ce femeile postpartum isi revin. Desi pentru multe femei moderne, acestea nu sunt traditii in intregime practice, ele ofera de gandit – mai ales daca te gandesti la cat de ocupat vei fi in doar cateva luni cand copilul tau devine mobil.

Jocul cu imagini pentru bebelusi este un excelent spargator de gheata pentru prima intalnire in care toti oaspetii s-ar putea sa nu se cunoasca. Odata cu invitatiile, includeti o cerere ca fiecare oaspete sa-si aduca una dintre propriile poze ale bebelusului. Apoi, atarna toate fotografiile unde toata lumea le poate vedea.

0 Shares:
You May Also Like